Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki z cukinii z sosem jogurtowo-miętowym

Placki z cukinii z sosem jogurtowo-miętowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 193

Dodano:

Odsłon: 139

Sezon na cukinię w pełni, dlatego warto korzystać ze swojskich darów naszych przydomowych ogródków.:) Pachnącą latem miętę można wykorzystać w naszych kulinarnych zmaganiach z wieloma naszymi potrawami.:) Niech będzie smacznie, tanio i szybko. Takie są te placki:).

Składniki

  • Składniki na placki ok. 10 szt.:
  • 1 duża cukinia
  • 1 jajko rozmiar L
  • 100 - 120 g mąki pszennej (zależy od gęstości ciasta)
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi
  • Sos jogurtowo - miętowy:
  • 8 listków świeżej mięty
  • 2 jogurty naturalne - 360 g
  • skórka z 1 cytryny
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • Przyprawy:
  • sól
  • pieprz czarny mielony
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki z cukinii z sosem jogurtowo-miętowym

Przygotowanie

  1. Placki z cukinii:

    Cukinię zetrzeć na tarce na małych oczkach. Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach tak samo jak cukinię. Wbić jajko i wsypać mąkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym mielonym, czosnkiem niedźwiedzim i papryką słodką. Całość dokładnie wymieszać i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  2. Sos jogurtowo-miętowy:

    Do miski przełożyć jogurt naturalny, wycisnąć sok z cytryny i zetrzeć skórkę. Listki mięty drobno posiekać i dodać do sosu. Wlać oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym. Całość wymieszać i krótko schłodzić.

    Smacznego:)!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń