Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane na bogato

Placki ziemniaczane na bogato

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 4384

Dodano:

Odsłon: 539

Uwielbiam placki ziemniaczane i mogłabym je jeść codziennie:) Wiadomo, że często przygotowywane według jednego przepisu szybko mogą się znudzić, dlatego zawsze dodaję jakiś nowy składnik. Dziś polecam placki ziemniaczane z kiełbasą i czerwoną papryką.

Składniki

  • ziemniaki obrane 60 dag
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • cebula 1 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona mała 1 szt
  • kiełbasa śląska 1 szt
  • jajko 1 szt
  • majeranek 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane na bogato

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cebulę i czosnek starte na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i pestek a z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy też mąkę, majeranek, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje przygotowanej masy i spłaszczamy formując placek. Smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.

  2. Placki serwujemy na ciepło z gęstą śmietaną, sosem tatarskim lub wielkopolskim gzikiem:) Możemy też podawać z warzywną surówką:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń