Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam placki ziemniaczane i mogłabym je jeść codziennie:) Wiadomo, że często przygotowywane według jednego przepisu szybko mogą się znudzić, dlatego zawsze dodaję jakiś nowy składnik. Dziś polecam placki ziemniaczane z kiełbasą i czerwoną papryką.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1122
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7883
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1122
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13652
Składniki
Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cebulę i czosnek starte na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i pestek a z kiełbasy zdejmujemy osłonkę. Paprykę i kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy też mąkę, majeranek, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką kładziemy porcje przygotowanej masy i spłaszczamy formując placek. Smażymy na rumiano z obu stron. Przekładamy na papierowy ręcznik by odsączyć tłuszcz.
Placki serwujemy na ciepło z gęstą śmietaną, sosem tatarskim lub wielkopolskim gzikiem:) Możemy też podawać z warzywną surówką:)