Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 815 Ocena: 5514
Dodano: 17.02.2021
Odsłon: 640
3-4 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć z nadmiaru wody w której były myte ( ale to raczej każdy wie ). Następnie osuszone ziemniaki zetrzeć na tarce dostosowanej do tarcia ziemniaków ( ja najchętniej trę ręcznie ponieważ takie placki najbardziej nam smakują ). Gdy mamy już starte wszystkie obrane ziemniaki wtedy dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrojony szczypior, sól, pieprz, jajka oraz kiełbasę żywiecką pokrojoną w grubszą kostkę, wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą.
Jak mamy już wymieszaną masę ze składnikami na placki dodać mąkę aby lekko zagęścić ciasto i również całość wymieszać aby masa ziemniaczana połączyła się z dodaną mąką. ( Mąki za zwyczaj nie dodaję wcale ale przy dodaniu kiełbasy do masy jest to konieczne aby placki w czasie przekręcania się nie rozpadały ).
Gdy mamy już przygotowaną masę ziemniaczaną, na patelnię wlać większą ilość oleju czyli ponad dno patelni. Na rozgrzany olej nakładać solidną łyżkę ciasta ziemniaczanego i smażyć placki na dużym palniku gazu, na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu.
Usmażone jeszcze gorące placki akurat u nas zawsze zajadamy z cukrem oraz kwaśną śmietaną, ale ja rozumiem że każdy ma inne smaki i upodobania. Dlatego takie chrupiące z wierzchu a w środku rozpływające się w ustach placki polecam jeść z czym kto lubi. Do placków można także przygotować do popicia zimne mleko.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 17 lutegoZgłoś do usunięcia
Pani to się nagotuje ,a;e wspaniale wyglądają.... Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz