Do góry

Przekąski Przepis na:

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką.

Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 815 Ocena: 5514

Dodano:

Odsłon: 640

Dziś na obiad polecają się placki ziemniaczane tak właśnie placki lecz w innej odsłonie niż tradycyjne a to za sprawą dodanej kiełbasy żywieckiej. Koniecznie musicie spróbować takie usmażyć będziecie zachwyceni smakiem takich placków.

Składniki

  • 2,5 kg ziemniaków,
  • 185 g cebuli,
  • 70 g szczypioru,
  • 2 jajka,
  • 230 g kiełbasy żywieckiej,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 0,5 łyżki pieprzu czarnego,
  • 1,5 łyżki mąki,
  • olej do smażenia.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z kiełbasą żywiecką.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć z nadmiaru wody w której były myte ( ale to raczej każdy wie ). Następnie osuszone ziemniaki zetrzeć na tarce dostosowanej do tarcia ziemniaków ( ja najchętniej trę ręcznie ponieważ takie placki najbardziej nam smakują ). Gdy mamy już starte wszystkie obrane ziemniaki wtedy dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pokrojony szczypior, sól, pieprz, jajka oraz kiełbasę żywiecką pokrojoną w grubszą kostkę, wszystko dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą.

  2. Jak mamy już wymieszaną masę ze składnikami na placki dodać mąkę aby lekko zagęścić ciasto i również całość wymieszać aby masa ziemniaczana połączyła się z dodaną mąką. ( Mąki za zwyczaj nie dodaję wcale ale przy dodaniu kiełbasy do masy jest to konieczne aby placki w czasie przekręcania się nie rozpadały ).

  3. Gdy mamy już przygotowaną masę ziemniaczaną, na patelnię wlać większą ilość oleju czyli ponad dno patelni. Na rozgrzany olej nakładać solidną łyżkę ciasta ziemniaczanego i smażyć placki na dużym palniku gazu, na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki układać na talerzu.

  4. Usmażone jeszcze gorące placki akurat u nas zawsze zajadamy z cukrem oraz kwaśną śmietaną, ale ja rozumiem że każdy ma inne smaki i upodobania. Dlatego takie chrupiące z wierzchu a w środku rozpływające się w ustach placki polecam jeść z czym kto lubi. Do placków można także przygotować do popicia zimne mleko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 17 lutego Pani to się nagotuje ,a;e wspaniale wyglądają.... Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń