Do góry

Przekąski Przepis na:

Placuszki owsiane z musem truskawkowym

Placuszki owsiane z musem truskawkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25216

Dodano:

Odsłon: 22699

Wczoraj narodziła się ochota na małe co nieco. Ja miałam ochotę na lekkie placuszki, a moja siostrzenica na truskawki. Połączyłyśmy nasze pomysły i tak powstały owsiane placuszki z musem truskawkowym :) Placuszki są niezwykle delikatne, smaczne i co najważniejsze - szybkie i proste w przygotowaniu. Serdecznie polecamy :)

Składniki

  • 0,5 szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka mleka
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • DODATKI:
  • olej rzepakowy (do smażenia)
  • truskawki (świeże, mrożone lub z kompotu)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia.

  2. Jogurt grecki mieszamy z żółtkami, szczyptą soli oraz cukrem i łączymy z płatkami oraz mlekiem. Do powstałej masy dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do pozostałych składników i delikatnie łączymy wszystkie produkty.

  3. Porcje masy nakładamy na rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  4. Placuszki polewamy musem truskawkowym, który możemy przygotować ze zmiksowanych (świeżych, mrożonych lub "kompotowych") truskawek. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń