Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj narodziła się ochota na małe co nieco. Ja miałam ochotę na lekkie placuszki, a moja siostrzenica na truskawki. Połączyłyśmy nasze pomysły i tak powstały owsiane placuszki z musem truskawkowym :) Placuszki są niezwykle delikatne, smaczne i co najważniejsze - szybkie i proste w przygotowaniu. Serdecznie polecamy :)
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8526
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2999
Polecam.
Odsłon: 1772
Polecam.
Odsłon: 506
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8526
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2999
Polecam.
Odsłon: 1772
Polecam.
Odsłon: 506
Składniki
Płatki owsiane zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do napęcznienia.
Jogurt grecki mieszamy z żółtkami, szczyptą soli oraz cukrem i łączymy z płatkami oraz mlekiem. Do powstałej masy dodajemy proszek do pieczenia oraz mąkę i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ją do pozostałych składników i delikatnie łączymy wszystkie produkty.
Porcje masy nakładamy na rozgrzany olej rzepakowy i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Placuszki polewamy musem truskawkowym, który możemy przygotować ze zmiksowanych (świeżych, mrożonych lub "kompotowych") truskawek. Życzę smacznego! :)