Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Banalne do przygotowania, nie trzeba zawracac sobie głowy odmierzaniem
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 44
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10327
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 109
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 986
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 44
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 105
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10327
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 109
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 986
Składniki
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych okach, posolić w misce, odstawićna jakieś pół godziny, żeby puściła sok. Po tym czasie sok odlać, dodać jajko, pieprz, utarty na tarce o grubych okach ser i tyle mąki, by masa miała konsystencję trochę gęstszą niż ciasto naleśnikowe (cukinii i tak nie da rady odcedzić z soku w całości). Smażyć z obu stron na złoty kolor (lojalnie ostrzegam, że oleju wychodzi raczej sporo, więc placuszki są bez odtłuszczania np. na papierowych ręczniczkach raczej tłuste).
Do zimnego jogurtu wgnieść czosnek. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ciepłymi placuszkami