Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placuszki jabłkowe to miękkie, puszyste placuszki z dodatkiem soczystych plasterków jabłek, które idealnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie lub deser.
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 150
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1857
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14591
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19659
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 150
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1857
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14591
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19659
Składniki
Przygotowanie suchych składników. W misce wymieszaj mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia.
Przygotowanie mokrych składników. W osobnym naczyniu roztrzep jajko, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj.
Połączenie składników. Wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami i delikatnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek.
Dodanie octu. Na koniec dodaj łyżkę octu i szybko wymieszaj ciasto. Ocet w połączeniu z proszkiem do pieczenia spowoduje lekkie spulchnienie ciasta, co sprawi, że placki będą puszyste.
Dodanie jabłek. Dodaj plasterki jabłek do ciasta i delikatnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadziły się w masie.
Smażenie. Na rozgrzaną patelnię dodaj niewielką ilość oleju lub masła. Nakładaj łyżką porcje ciasta z jabłkami, formując niewielkie placki. Smaż na średnim ogniu po około 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i dobrze usmażone.
Podawanie. Podawaj ciepłe placki z ulubionymi dodatkami – cukrem pudrem, cynamonem, syropem klonowym lub jogurtem.