Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie prozioki na kwaśnym mleku z białym serem. Do ich przygotowania będziecie potrzebowali zaledwie 6 prostych składników. Można zajadać je solo lub podawać jako dodatek do dań głównych czy sałatek. Prozioki z tego przepisu możecie usmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu lub upiec beztłuszczowo w piekarniku.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1920
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 109
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 1920
najprostszy sposob przygotowania bialych szparagow - mysle, ze najpyszniejszy
Odsłon: 2716
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 716
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj rozgnieciony twaróg, kwaśne mleko, sodę i szczyptę soli. Z podanych składników zagnieć gładkie jednolite ciasto.
Z ciasta uformuj owalne prozioki.
Podkarpackie prozioki możesz upiec lub usmażyć na patelni. Pieczenie: prozioki przełóż na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 190 stopni (bez termoobiegu) przez około 15-20 minut (na rumiany kolor). Smażenie: na patelni rozgrzej kilka kropel oleju. Prozioki smaż z dwóch stron na złoty kolor (przez około 5-7 minut na jednej stronie).