Do góry

Przekąski Przepis na:

Polędwica z jelenia po królewsku

Polędwica z jelenia po królewsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 137

Soczysta, krucha po prostu rozpływająca się w ustach domowa wędlina z jelenia.

Składniki

  • kg polędwicy z jelenia, ewentualnie można zastąpić wołową
  • 10 g liści laurowych
  • marynata:
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • łyżka soli morskiej
  • łyżka cukru
  • łyżka młotkowanego pieprzu kolorowego
  • łyżka roztartych ziaren jałowca
  • łyżka suszonych ziół (bazylii, tymianku i estragonu)
  • 7-10 ziarenek kardamonu (bez łuski)
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Polędwica z jelenia po królewsku

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie oczyszczamy z błon. Wszystkie składniki marynaty ze sobą mieszamy. Mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Przyprawione mięso ciasno okładamy listkami laurowymi. Przekładamy do worka do pakowania próżniowego i gotowania Sous Vide. Za pomocą pakowarki próżniowej zamykamy w worku mięso. Odkładamy na 3-4 dni do lodówki.

  2. Mięso gotujemy nie wyjmując z worka w parowarze lub w garnku z nasadką do gotowania na parze przez 30-40 minut. Mięso studzimy. Wystudzone przekładamy do lodówki, aby zastygło.

    Worek z mięsem rozcinamy, odlewamy sos (możemy użyć go jako bazę do zup lub sosu). Mięso kroimy w cieniutkie plasterki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 czerwca Dziczyzna, miodzio :) Przepysznie wygląda na fotach, mniami :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń