Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborna przekąska na przyjęcie karnawałowe.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5293
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 846
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5293
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 846
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11721
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5059
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1313
Składniki
Wykonanie: Cebulę i pora pokroić na kawałeczki razem z obraną marchewką. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Kurczaka opłukać, włożyć do garnka, dodać, cebulę, marchewkę i pora, zalać 1,5 litra wody. Posolić do smaku, wrzucić kilka ziaren czarnego pieprzu i gotować około 60 minut. Ugotowanego kurczaka odcedzić( rosół wykorzystać np. do ugotowania ryżu lub kaszy do potrawki) oddzielić od kości i pokroić. W garnku rozgrzać masło podsmażyć pieczarki, oprószyć mąką, wlać ½ szklanki rosołu, dodać mrożony groszek i gotować około 5 minut. Śmietanę wymieszać z 1 łyżką gorącego sosu z pieczarek, dodać żółtko i dokładnie rozmieszać. Wlać do garnka z pieczarkami i groszkiem, włożyć mięso, podlać winem , podgrzać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posypać natką pietruszki i podawać z kaszą lub pieczywem.