Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborna przekąska na przyjęcie karnawałowe.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 70
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 46
Składniki
Wykonanie: Cebulę i pora pokroić na kawałeczki razem z obraną marchewką. Pieczarki oczyścić, pokroić na połówki. Kurczaka opłukać, włożyć do garnka, dodać, cebulę, marchewkę i pora, zalać 1,5 litra wody. Posolić do smaku, wrzucić kilka ziaren czarnego pieprzu i gotować około 60 minut. Ugotowanego kurczaka odcedzić( rosół wykorzystać np. do ugotowania ryżu lub kaszy do potrawki) oddzielić od kości i pokroić. W garnku rozgrzać masło podsmażyć pieczarki, oprószyć mąką, wlać ½ szklanki rosołu, dodać mrożony groszek i gotować około 5 minut. Śmietanę wymieszać z 1 łyżką gorącego sosu z pieczarek, dodać żółtko i dokładnie rozmieszać. Wlać do garnka z pieczarkami i groszkiem, włożyć mięso, podlać winem , podgrzać i przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Posypać natką pietruszki i podawać z kaszą lub pieczywem.