Do góry

Przekąski Przepis na:

Proziaki z kapustą po Bieszczadzku

Proziaki z kapustą po Bieszczadzku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2421 Ocena: 15950

Dodano:

Odsłon: 20068

Kiedyś nasze babcie robiły je bardzo często. Były proste a zarazem bardzo tanie w wykonaniu.

Składniki

  • Składniki proziaki:
  • Mąka pszenna 4 szklanki
  • Kwaśne mleko ½ litra
  • Sól 1 płaska łyżeczka
  • Soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Dodatkowo:
  • Kapusta biała 1 mała główka
  • Cebula biała 1 szt.
  • Masło
  • Kminek
  • Sól i pieprz ziołowy do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Z podanych składników zagnieść ciasto na proziaki. Formować dłonią placuszki i upiec na rozgrzanej żeliwnej płycie. Kapustę poszatkować, ugotować z dodatkiem soli i kminku. Następnie odcisnąć i wymieszać z zrumienioną cebulką na maśle z dodatkiem pieprzu ziołowego. Proziaki pokroić w kostkę, wymieszać z kapustą, możemy okrasić usmażonym boczkiem lub polać stopionym masłem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń