Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna kolacja dla dwojga
Kupiłam nie całkiem oczyszczone przegrzebki mrożone w połówkach muszel.
Trzeba je rozmrozić i wyciąć ciemniejsze części, ikra tez jest smaczna.
Szalotkę zeszkliłam powoli na 100ml oliwy. Gdy była dobra dodałam rozgniecione nożem i poszatkowane dwa ząbki czosnku i sporo chili.
Gdy czosnek zaczął pachnąc wlałam szklankę szampana. Polecam tez cave brut hiszpańska.
Podkręciłam ogień do średniego. Trzeba dać sosowi czas aby, czosnek był miękki, sos się zemulgował a szampan zredukował. Zostawiłam go w spokoju na 15- 20 minut, czasami mieszając.
Pod koniec dodałam zahartowana śmietanę, i sól- ona wyrówna wszystkie smaki. Dodałam jeszcze przeciśnięty ząbek czosnku, podsmażyłam 2 minuty i sos jest gotowy.
Przegrzebki usmażyłam na dużym ogniu do wyraźnego zrumienienia- będzie to w zależności od patelni, ognia itp- około 2 minut z każdej strony.
W domu można zawsze sprawdzić czy nie są surowe wewnątrz.
Sos wyłożyłam na oczyszczone muszle, do każdej włożyłam po przegrzebku i dodatkowo posypałam je stratą skórką cytryny i poszatkowaną bazylią.
Smacznego :)
Przepis dnia
zupka dlatego,ze podaje ja w bardzo malej ilosci...nie po to, aby sie najesc,...
Odsłon: 35941
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 70
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 36
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 51
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 59
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 68
Smaczne i bardzo szybkie kotleciki z kalafiora. Kalafior połączony z jajkami...
Odsłon: 70
Pieczone ziemniaki w mundurkach ( wersja ekspresowa ) gotowe w 30 minut !! D...
Odsłon: 36
Przepyszne domowe lody. Delektuj się cudownym, bogatym smakiem czekolady. A...
Odsłon: 51
Polecam fasolkę szparagową otuloną chrupiącym boczkiem zapiekaną w sosie besz...
Odsłon: 59
Sernik z soczystymi brzoskwiniami skusi małych i dużych łasuchów. Sernik jes...
Odsłon: 68
Składniki
Kupiłam nie całkiem oczyszczone przegrzebki mrożone w połówkach muszel. Trzeba je rozmrozić i wyciąć ciemniejsze części, ikra tez jest smaczna. Szalotkę zeszkliłam powoli na 100ml oliwy. Gdy była dobra dodałam rozgniecione nożem i poszatkowane dwa ząbki czosnku i sporo chili. Gdy czosnek zaczął pachnąc wlałam szklankę szampana. Polecam tez cave brut hiszpańska. Podkręciłam ogień do średniego. Trzeba dać sosowi czas aby, czosnek był miękki, sos się zemulgował a szampan zredukował. Zostawiłam go w spokoju na 15- 20 minut, czasami mieszając. Pod koniec dodałam zahartowana śmietanę, i sól- ona wyrówna wszystkie smaki. Dodałam jeszcze przeciśnięty ząbek czosnku, podsmażyłam 2 minuty i sos jest gotowy.
Przegrzebki usmażyłam na dużym ogniu do wyraźnego zrumienienia- będzie to w zależności od patelni, ognia itp- około 2 minut z każdej strony. W domu można zawsze sprawdzić czy nie są surowe wewnątrz. Sos wyłożyłam na oczyszczone muszle, do każdej włożyłam po przegrzebku i dodatkowo posypałam je stratą skórką cytryny i poszatkowaną bazylią. Smacznego :)
Przepisy Przekąski
Przekąski
Krążki cukinii w panierce
Przekąski
Placuszki kukurydziane
Przekąski
Kruche babeczki z kremem z cukinii
Przekąski
Dietetyczne przekąski z cukinii
Krążki cukinii w panierce
Polecam pyszną cukinie przygotowaną jak kotlety. Cukinia bardzo smaczna, zro...
Odsłon: 118
Placuszki kukurydziane
Polecam smaczne placki tym razem z kukurydzy na które serdecznie zapraszam....
Odsłon: 40