Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna kolacja dla dwojga
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 124
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 705
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 36
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 124
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 705
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 84
Składniki
Kupiłam nie całkiem oczyszczone przegrzebki mrożone w połówkach muszel. Trzeba je rozmrozić i wyciąć ciemniejsze części, ikra tez jest smaczna. Szalotkę zeszkliłam powoli na 100ml oliwy. Gdy była dobra dodałam rozgniecione nożem i poszatkowane dwa ząbki czosnku i sporo chili. Gdy czosnek zaczął pachnąc wlałam szklankę szampana. Polecam tez cave brut hiszpańska. Podkręciłam ogień do średniego. Trzeba dać sosowi czas aby, czosnek był miękki, sos się zemulgował a szampan zredukował. Zostawiłam go w spokoju na 15- 20 minut, czasami mieszając. Pod koniec dodałam zahartowana śmietanę, i sól- ona wyrówna wszystkie smaki. Dodałam jeszcze przeciśnięty ząbek czosnku, podsmażyłam 2 minuty i sos jest gotowy.
Przegrzebki usmażyłam na dużym ogniu do wyraźnego zrumienienia- będzie to w zależności od patelni, ognia itp- około 2 minut z każdej strony. W domu można zawsze sprawdzić czy nie są surowe wewnątrz. Sos wyłożyłam na oczyszczone muszle, do każdej włożyłam po przegrzebku i dodatkowo posypałam je stratą skórką cytryny i poszatkowaną bazylią. Smacznego :)