Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna kolacja dla dwojga
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1396
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1396
Składniki
Kupiłam nie całkiem oczyszczone przegrzebki mrożone w połówkach muszel. Trzeba je rozmrozić i wyciąć ciemniejsze części, ikra tez jest smaczna. Szalotkę zeszkliłam powoli na 100ml oliwy. Gdy była dobra dodałam rozgniecione nożem i poszatkowane dwa ząbki czosnku i sporo chili. Gdy czosnek zaczął pachnąc wlałam szklankę szampana. Polecam tez cave brut hiszpańska. Podkręciłam ogień do średniego. Trzeba dać sosowi czas aby, czosnek był miękki, sos się zemulgował a szampan zredukował. Zostawiłam go w spokoju na 15- 20 minut, czasami mieszając. Pod koniec dodałam zahartowana śmietanę, i sól- ona wyrówna wszystkie smaki. Dodałam jeszcze przeciśnięty ząbek czosnku, podsmażyłam 2 minuty i sos jest gotowy.
Przegrzebki usmażyłam na dużym ogniu do wyraźnego zrumienienia- będzie to w zależności od patelni, ognia itp- około 2 minut z każdej strony. W domu można zawsze sprawdzić czy nie są surowe wewnątrz. Sos wyłożyłam na oczyszczone muszle, do każdej włożyłam po przegrzebku i dodatkowo posypałam je stratą skórką cytryny i poszatkowaną bazylią. Smacznego :)