Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przegrzebki czyli małże św. Jakuba nie należą do popularnych produktów na naszych stołach być może jest to wina dostępności lub też ceny jednakże są uważane jako jeden z kulinarnych rarytasów świata i dlatego warto po nie sięgnąć.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1390
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1390
Składniki
Przepis ten rozpoczynamy od przygotowania purre z groszku. Na rozgrzane masło wsypujemy pokrojoną w kosteczkę cebulę szalotkę i szklimy ją. Następnie dodajmy groszek zielony (może być zarówno świeży jaki mrożony, mrożony smaży się nieco dłużej) Po ok 5 minutach gdy groszek jest już mięciutki doprawiamy solą i pieprzem dodajemy łyżkę majonezu mieszamy. Zdejmujemy garnek z ognia i całość blendujemy lecz tylko tak aby wyczuwalne były kawałki groszku. Przed grillowaniem warto wcześniej natłuścić ruszta najprościej można to zrobić przecirając je zamoczonym w oliwie ręcznikiem papierowym Opłukane i oczyszczone z mięśnia przegrzebki wykładamy na grilla i grillujemy je dosłownie po 2 minuty z obu stron. Obok przegrzebków grilluję cytrynę pomidorki oraz smażę na patelni masło i to właśnie do niego po 4 minutach przekładam przegrzebki aby doszły w środku i nabrały idealnego aromatu. Przegrzebki na patelni wystarczy tylko polewać masłem przez ok minutę. Na talerze bądź jak ja na deskę nakładam pure z groszu z lekkim wgłębieniem w które wkładam po 1 przegrzebku i skrapiam sokiem z grillowanej cytryny, ozdabiam chipsem z boczku oraz grillowanym pomidorkiem koktajlowym