Do góry

Przekąski Przepis na:

Przegrzebki zawijane w boczku

Przegrzebki zawijane w boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 18576

Dodano:

Odsłon: 803

Och te najlepsze owoce morza ( jak dla mnie )

Składniki

  • 10 plastrów grubo krojonego boczku
  • 10 przegrzebków
  • 2 łyżki mieszanki przypraw
  • pół łyżeczki soli
  • 10 szpikulców do szaszłyków ( moczonych w wodzie przez 30 minut
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 łyżki nie solonego masła o temperaturze pokojowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przegrzebki zawijane w boczku

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 175 stopni C. Blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia. Plasterki boczku rozłożyłem na blaszkę i piekłem 15 minut, aż do momentu uzyskania złocistego koloru. Odstawiłem do ostygnięcia. Grilla rozgrzałem do średniej temperatury. Przegrzebki ze wszystkich stron doprawiłem solą i mieszanką przypraw. Każdego przegrzebka zawinąlem w plaster boczku i przekłułem szpikulcem, tak by boczek się nie odwinął. Rozgrzanego grilla posmarowałem olejem rzepakowym. Tak przygotowane przegrzebki grilowałem przez 7 minut często przewracając. Po usmażeniu przełożyłem na półmisek, doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem. Przystroić masłem. Należy podać od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń