Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta przekąska andrzejkowa to przepis na sukces każdej imprezy. Małe, ale pełne smaku mięsne kuleczki wyglądają równie dobrze, jak smakują. Udekorowane korniszonami i faszerowanymi oliwkami kuszą i zachwycają, jakby zapraszały do tańca. Przygotujesz je błyskawicznie, a przed podaniem wystarczy szybkie podgrzanie – choć na zimno także smakują rewelacyjnie. Idealne jako przekąska do rozmów przy stole lub zabawy z wróżeniem z wosku. Spróbuj, a na jednym klopsiku się nie skończy.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 127
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 161
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 3219
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 127
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https:/...
Odsłon: 161
Makaron, mięso i warzywa to połączenie idealne na obiad. Oto prosta w przygot...
Odsłon: 3219
Składniki
Do miski włóż mielone mięso, dodaj stary parmezan, bułkę tartą, majonez, ketchup i przyprawy w proszku. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą oraz czarnym pieprzem i zacznij wyrabiać masę. W tym przepisie użyliśmy majonezu zamiast jajka, dzięki czemu klopsiki wychodzą soczyste i miękkie. Masę wyrabiaj ręką, aż stanie się zwarta i zacznie łatwo odklejać się od dłoni. W razie potrzeby dodaj więcej majonezu lub dolej 1-2 łyżki wody.
Nabieraj łyżką porcje mięsnej masy, formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego (lub nieco mniejsze) i odkładaj na talerz. Dla ułatwienia pracy możesz zamaczać dłonie w wodzie lub oleju. Gdy wszystkie klopsiki będą gotowe, ułóż je na talerz i wstaw na ok. 20 minut do lodówki.
W zależności od preferencji możesz ugotować klopsiki w bulionie lub osolonej wodzie – zajmie to ok. 25 minut. W innej wersji obsmaż je w głębokim tłuszczu, aż staną się złotobrązowe, po czym odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i odsącz z nadmiaru oleju. Ostatnim wariantem jest pieczenie pulpecików w piekarniku. W tym przypadku powinno wystarczyć ok. 30 minut w temperaturze 180°C – piecz pod przykryciem, aby klopsiki nie wysychały.
Gotowe klopsiki możesz serwować na ciepło lub na zimno. Aby uzyskać pełną przekąskę andrzejkową, nabij mięsne kulki na wykałaczki lub patyczki do szaszłyków, dorzuć korniszony lub oliwki. Sprawdzą się także marynowane pieczarki lub perłowe cebulki. Włóż przekąski do miseczek i podawaj.