Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska mumie zachwyci nie tylko dzieci, ale także dorosłych. Jest bardzo prosta do zrobienia, wystarczy kilka składników. Idealna opcja na halloween, ale nie tylko!
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2933
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6746
Składniki
Przygotuj mięso mielone. Wymieszaj je z jajkiem i wodą. Wsyp bułkę tartą, majeranek i dopraw solą lub pieprzem. Z mięsa mielonego uformuj niewielkie wałki, powinny one przypominać wyglądem parówkę albo kiełbaskę wieprzową. Przygotowane mięso upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Wystarczy 20 minut.
W tym czasie przygotuj ciasto, którym będziesz owijać mięsne wałeczki. Rozwiń gotowy blat, a następnie za pomocą ostrego noża przetnij go w taki sposób, aby uzyskać 10 równych kwadratów. Każdy z nich podziel teraz na cienkie paski. Powinno być ich minimalnie 4.
Wyłóż na blat blachę przeznaczoną do piekarnika. Będziesz na niej układać gotowe przekąski. Rozwiń na niej papier do pieczenia. Teraz każdy pasek ciasta francuskiego owiń wokół mięsa mielonego. Zrób to w taki sposób, aby zostawić odrobinę wolnego miejsca na samej górze. To miejsce na oczy. Najlepiej, aby kawałek mięsa był widoczny około 1 cm od końca. Każdy pasek ciasta nie musi nachodzić na siebie, bo delikatnie urośnie w trakcie pieczenia.
Każde ciastko ułóż na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 15 minut. W tym czasie z mozzarelli wytnij ostrym nożykiem 20 kółek, to będą oczy. Po upieczeniu i delikatnym ostygnięciu, ułóż je w odpowiednim miejscu. Na biały ser ułóż ziarenka pieprzu. Oczy możesz też zrobić z majonezu i musztardy.