Do góry

Przekąski Przepis na:

Przekąska wielkanocna: jajka faszerowane

Przekąska wielkanocna: jajka faszerowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1706

Dodano:

Odsłon: 2878

Wielkanoc od wieków kojarzona jest z jajkami. Na stole nie może zabraknąć ani tych święconych, ani tych w nieco bardziej wykwintnych postaciach. Dziś prezentuję moje ulubiony farsz, którym wypełniam ugotowane na twardo jaja. W takim wydaniu świąteczne jajka nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie prezentują się na wielkanocnym stole.

Składniki

  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • ¼ czerwonej papryki
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (odsączone mięso) lub ½ wędzonego pstrąga
  • ½ dużego ogórka kiszonego
  • ¼ puszki kukurydzy (odsączona)
  • garstka czarnych oliwek drylowanych
  • ¼ czerwonej cebuli
  • jogurt naturalny (gęsty)/serek homogenizowany
  • siekane migdały
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • majonez
  • przyprawy: sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przekąska wielkanocna: jajka faszerowane

Przygotowanie

  1. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je w miseczce za pomocą noża.

  2. Pastę jajeczną należy wzbogacić o pozostałe składniki, zatem dodajemy: odsączonego tuńczyka (lub rozdrobnione mięso z pstrąga), pokrojoną w drobną kosteczkę połówkę ogórka kiszonego i paprykę, kukurydzę, pokrojone czarne oliwki, 2 łyżki jogurtu/serka homogenizowanego oraz 1 łyżkę majonezu. Na koniec przyprawiamy farsz. Składniki dokładnie mieszamy.

  3. Tak powstałym farszem rybno-jajecznym nadziewamy puste wnętrza połówek ugotowanych jaj. Talerz z nadziewanymi jajkami posypujemy siekanymi migdałami. Możemy dodatkowo ozdobić go siekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.

  4. Resztę farszu można użyć jako pasty do kanapek.

  5. Życzę wszystkim Wesołych Świąt i smcznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 21 kwietnia 2014 faszerowane jajeczka to jest to!!!! Raczka.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 19 kwietnia 2014 Śliczna ta przekąska cudownie pokazana,wesołych świąt. Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 19 kwietnia 2014 pyszne i kolorowe, aż chce się od razu sięgnąć po jedno, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 kwietnia 2014 coś pysznego...uwielbiam każdy farsz do jajek:)
pozdrawiam i Wesołych oraz zdrowych Świąt życzę:)
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń