Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc od wieków kojarzona jest z jajkami. Na stole nie może zabraknąć ani tych święconych, ani tych w nieco bardziej wykwintnych postaciach. Dziś prezentuję moje ulubiony farsz, którym wypełniam ugotowane na twardo jaja. W takim wydaniu świąteczne jajka nie tylko smakują wyśmienicie, ale także pięknie prezentują się na wielkanocnym stole.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3582
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3701
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30558
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 518
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3582
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 3701
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30558
Składniki
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtka i rozgniatamy je w miseczce za pomocą noża.
Pastę jajeczną należy wzbogacić o pozostałe składniki, zatem dodajemy: odsączonego tuńczyka (lub rozdrobnione mięso z pstrąga), pokrojoną w drobną kosteczkę połówkę ogórka kiszonego i paprykę, kukurydzę, pokrojone czarne oliwki, 2 łyżki jogurtu/serka homogenizowanego oraz 1 łyżkę majonezu. Na koniec przyprawiamy farsz. Składniki dokładnie mieszamy.
Tak powstałym farszem rybno-jajecznym nadziewamy puste wnętrza połówek ugotowanych jaj. Talerz z nadziewanymi jajkami posypujemy siekanymi migdałami. Możemy dodatkowo ozdobić go siekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.
Resztę farszu można użyć jako pasty do kanapek.
Życzę wszystkim Wesołych Świąt i smcznego! :)