Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie świderków. Świetna propozycja na imprezę, chrupiący dodatek do drinków. Wykonanie jej zajmuje 15-20 minut.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1581
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 699
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 685
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 281
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1581
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 699
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 685
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 281
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C. Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Dzielimy go na dwie części. Jedną z nich smarujemy koncentratem pomidorowym, oprószamy przyprawami i posypujemy serem startym na tarce o grubych oczkach i posiekanym koperkiem.
Nakładamy na tak przygotowane ciasto drugą część i lekko przyciskamy.
Radełkiem kroimy ciasto na paski (nam wyszło 16 pasków). Następnie każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na koniec smarujemy każdy pasek żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Możemy jeszcze ewentualnie posolić po wierzchu świderki. Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Świderki z ciasta francuskiego gotowe!