Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Polecam.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6267
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9155
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8835
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6267
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9155
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8835
Składniki
Gąski dokładnie wypłukać. Te grzyby często oblepione są piaskiem i w ogóle bardzo upiaszczone, bo rosną głównie na piaskach. Takie kilkukrotnie wypłukane grzybki najlepiej zostawić na godzinę w solance mocno nasyconej tzn z dużą ilością soli. Kapelusze się pootwierają co ułatwi jeszcze dokładne wypłukanie. Grzyby ugotować w posolonej wodzie ok 30 min. Osączyć na sicie i wystudzić. Większe pokroić, a mniejsze pozostawić w całości. Do salaterki przełożyć obrane, pokrojone w kostkę cebulki szalotki. Dodać pokrojone w kostkę jabłko i przygotowane grzybki. Dodać śmietanę, majonez, sok z cytryny, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Dobrze jest schłodzić w lodówce. Gotowe, można zajadać. Smacznego.