Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta potrawa zawsze jest miłym zaskoczeniem dla rodziny. Wszystkim smakuje. Polecam.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22934
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1873
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4842
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 22934
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1873
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4842
Składniki
Gąski dokładnie wypłukać. Te grzyby często oblepione są piaskiem i w ogóle bardzo upiaszczone, bo rosną głównie na piaskach. Takie kilkukrotnie wypłukane grzybki najlepiej zostawić na godzinę w solance mocno nasyconej tzn z dużą ilością soli. Kapelusze się pootwierają co ułatwi jeszcze dokładne wypłukanie. Grzyby ugotować w posolonej wodzie ok 30 min. Osączyć na sicie i wystudzić. Większe pokroić, a mniejsze pozostawić w całości. Do salaterki przełożyć obrane, pokrojone w kostkę cebulki szalotki. Dodać pokrojone w kostkę jabłko i przygotowane grzybki. Dodać śmietanę, majonez, sok z cytryny, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Dokładnie wymieszać. Dobrze jest schłodzić w lodówce. Gotowe, można zajadać. Smacznego.