Goście wpadają z niezapowiedzianą wizytą, a ty nie wiesz, co im zaserwować? Paluszki i chipsy nie są w tym wypadku jedynym rozwiązaniem. Oto fantastyczny przepis, którym z pewnością zaskoczysz wszystkich. Ta prosta przekąska z ogórka szczególnie dobrze sprawdzi się w ciepłe, letnie dni, gdy dostępne są świeże i najsmaczniejsze ogórki gruntowe. Jeśli ich nie masz, sięgnij po dostępne przez cały rok ogórki szklarniowe.
Przekąska z ogórka
Składniki
- 8-10 ogórków gruntowych
- 200 g tuńczyka w zalewie (masa po odsączeniu zalewy)
- 1 nieduża cebula
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- listki tymianku do dekoracji
Składniki
- 8-10 ogórków gruntowych
- 200 g tuńczyka w zalewie (masa po odsączeniu zalewy)
- 1 nieduża cebula
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- listki tymianku do dekoracji

Etapy przygotowania
Ogórki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z nich przy pomocy łyżeczki większą część gniazd nasiennych. Jeśli ogórki są długie, możesz pokroić je na mniejsze kawałki, nadające się na jeden kęs.
Do miski przełóż tuńczyka odsączonego z zalewy. Dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w bardzo drobną kostkę oraz wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowanym nadzieniem faszeruj ogórki i natychmiast podawaj. Ta prosta przekąska z ogórków najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu - jeśli chcesz, aby dłużej stała na stole, lepiej będzie robić ją porcjami, tak aby ani ogórki, ani sałatka z tuńczyka nie podeszły wodą.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 837
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1315
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 837
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1315



Składniki
- 8-10 ogórków gruntowych
- 200 g tuńczyka w zalewie (masa po odsączeniu zalewy)
- 1 nieduża cebula
- pół czerwonej papryki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- szczypta ostrej papryki
- listki tymianku do dekoracji
Ogórki przekrój wzdłuż na pół i wydrąż z nich przy pomocy łyżeczki większą część gniazd nasiennych. Jeśli ogórki są długie, możesz pokroić je na mniejsze kawałki, nadające się na jeden kęs.
Do miski przełóż tuńczyka odsączonego z zalewy. Dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę, paprykę pokrojoną w bardzo drobną kostkę oraz wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowanym nadzieniem faszeruj ogórki i natychmiast podawaj. Ta prosta przekąska z ogórków najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu - jeśli chcesz, aby dłużej stała na stole, lepiej będzie robić ją porcjami, tak aby ani ogórki, ani sałatka z tuńczyka nie podeszły wodą.
Pyszotka:)
Pychotka . Bardzo apetyczna, smakowita przekąska.;)