Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kanapeczki, koreczki, miniaturowe babeczki napełnione wytrawnym farszem to przekąski dobre na każdą imprezę – zarówno zabawę taneczną przy szwedzkim stole, jak i świąteczne spotkanie rodzinne. Stanowią niecodzienne połączenie smaków, bardzo efektownie się prezentują, są wygodne w konsumpcji. Jeśli chcesz ograniczyć ilość węglowodanów w diecie lub po prostu szukasz pomysłu na oryginalną przystawkę typu finger foods, świetnym pomysłem na najbliższe przyjęcie będzie przekąska z ogórków – bez grama pieczywa czy ciasta.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 784
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 784
Składniki
Umyj ogórki. Możesz je obrać, ale nie ma takiej konieczności. Możesz też obrać je tylko częściowo, dzięki czemu osiągniesz ciekawy efekt kolorystyczny (dwa odcienie zieleni). Pokrój na grube plastry (2-2,5 cm). Z każdego plastra wydrąż łyżką część miąższu z pestkami (zostawiając go tyle, by w ogórkowym „koszyczku” utrzymał się farsz). Miąższ możesz wykorzystać do innego celu (np. do pasty, sałatki).
Umyj rzodkiewki i usuń niejadalne części (liście, ogonki). Posiekaj drobno. Wymieszaj z twarogiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Napełnij dołek w każdym plastrze ogórka kopiastą porcją twarożku z rzodkiewkami. Oprósz małą szczyptą pieprzu ziołowego. Udekoruj kawałkami gałązek koperku. Jeśli chcesz uzyskać bardziej „konkretną” przekąskę, na kopczykach twarogu ułóż fantazyjnie cienkie paski szynki.