Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis z babcinego zeszytu
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 240
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 289
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 99
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 240
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 289
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 99
Składniki
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić razem z boczkiem w maszynce. Dodać przeciśnięty czosnek oraz przyprawy do smaku (uważać na sól, bo boczek jest dosyć słony). Dolać wodę i wsypać żelatynę. Dokładnie wyrobić.
Słoiki wyparzyć, pokryki wygotować.
Do suchych słoików nakładać mięso (nie do pełna, zostawić około 2-3 cm luzu), mocno dokręcić zakrętki.
Słoiki wstawić do dużego garnka zalać zimną wodą do 2/3 wysokości, zagotowć na małym ogniu. Gotować około 4 godzin lub dwukrotnie po 2 godziny. Pozostawić do wystygnięcia.
Mięsko swietnie smakuje ze świeżym chlebem. I co ważne bez żadnej chemii :) Po schłodzeniu na wierzchu słoika powstaje cienka warstwa smalczyku a całe mięso otacza smaczna galaretka. Mała uwaga: dla uzyskania korzystniejszej barwy gotowego produktu, zamiast zwykłej soli można użyć peklosól.