Do góry

Przekąski Przepis na:

Pszenne bułki z prażonym słonecznikiem – udawane grahamki :)

Pszenne bułki z prażonym słonecznikiem – udawane grahamki :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 358

Dodano:

Odsłon: 510

Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne.

Składniki

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 100 g płatków owsianych zwykłych,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 350 ml ciepłej wody,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 płaskie łyżeczki soli (do smaku),
  • 200 g pestek słonecznika,
  • ponadto:
  • mąka do podsypania.
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy, następnie rozdrabniamy za pomocą blendera.
    Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki, płatki owsiane i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 15 min do wyrośnięcia.
    Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy.
    Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.
    Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min.
    Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.
    Ciasto dzielimy na 10 równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).

    Bułki układamy na blasze od piekarnika, podsypanej mąką. Wierzch zwilżamy wodą, i nacinamy X za pomocą ostrego noża.

  2. Bułki przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, czas ok. 30 min.

  3. Pieczemy w 180°C ok 25 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 stycznia 2018 Jakie piękne te bułeczki!A dodatek prażonego słonecznika musi świetnie podkręcać smak:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń