Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 411
Dodano: 08.01.2018
Odsłon: 585
3-4 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Na suchej patelni prażymy słonecznik, studzimy, następnie rozdrabniamy za pomocą blendera.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, 100 g maki, płatki owsiane i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu, na 15 min do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy, sól, zmiksowany słonecznik i dokładnie mieszamy.
Następnie dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy na elastyczne, gładkie ciasto.
Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 min.
Jeszcze raz zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dodajemy niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie.
Ciasto dzielimy na 10 równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie).
Bułki układamy na blasze od piekarnika, podsypanej mąką. Wierzch zwilżamy wodą, i nacinamy X za pomocą ostrego noża.
Bułki przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, czas ok. 30 min.
Pieczemy w 180°C ok 25 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 08 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Jakie piękne te bułeczki!A dodatek prażonego słonecznika musi świetnie podkręcać smak:)0 Kto głosował? | Odpowiedz