Do góry

Przekąski Przepis na:

Quesadilla zimowa z warzywami mrożonymi

Quesadilla zimowa z warzywami mrożonymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2527 Ocena: 18505

Dodano:

Odsłon: 2727

Quesadilla jest to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. Są to placki tortilli w dowolnym nadzieniem i roztopionym serem. U mnie dziś w wersji zimowej, czyli z wykorzystaniem warzyw mrożonych.

Składniki

  • Składniki:
  • 2 placki tortilla
  • Połowa opakowania warzyw mrożonych ok 300 gram
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 8 plastrów sera żółtego
  • Mała cebula biała
  • Ząbek czosnku
  • 4 suszone pomidory z oleju
  • Oliwa z oliwek
  • Sól, pieprz, bazylia, oregano
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Quesadilla zimowa z warzywami mrożonymi

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać przecier pomidorowy, lekko jeszcze zarumienić. Dodać pokrojone suszone pomidory, wrzucić warzywa i dusić do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Ja użyłam mieszankę włoską z cukinią, kukurydzą, brokułem, marchewką i fasolką (ale to najlepiej wedle uznania i preferencji smakowych).
    Tortille położyć na patelni, na niej ułożyć 4 plastry sera, warzywa i ponownie 4 plastry sera na wierzch. Przykryć drugą tortillą. Smażyć na małym ogniu z jednej strony, a następnie przerzucić na drugą. W tym celu najlepiej użyć talerza, przycisnąć z wierzchu i odwrócić (żeby nie rozsypały się składniki). Po czym pokroić na 4 lub 8 kawałków jak pizzę. Quesadilla smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń