Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykła przystawka, która jest łatwa do przyrządzenia, to doskonały początek świątecznego menu lub innego przyjęcia np. sylwestrowego. W tej oryginalnej przystawce główną rolę odgrywa gotowana szynka, a koniak i czerwone porto zapewniają wyjątkowy aromat. Apetyczny mus z szynki będzie niewątpliwie hitem każdej imprezy.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 635
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1329
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458162
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2341
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 635
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1329
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458162
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1583
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2341
Składniki
W rondelku rozpuscic maslo, wymieszac z maka trzepaczka i lekko dusic na malym ogniu ciagle mieszajac. Wlac bulion drobiowy i energicznie wymieszac, następnie dodać 50 ml smietany. Podgrzac sos i gotowac ok. 5 minut, az bedzie kremowy. Zdjac z ognia i calkowicie ostudzic. Ostroznie usunac tluszcz i sciegna z szynki, pokroic plastry w drobna kostke i wstawic do lodówki.
Namoczyc zelatyne w zimnej wodzie. Bardzo drobno zmiksowac kostki szynki w mikserze lub robocie kuchennym i wymieszac z ostudzonym sosem, az mieszanina bedzie gladka. Zelatyne wycisnac, rozpuscic w ½ lyzki goracej wody lub smietany i wymieszac z musem szynkowym. Dodać koniak i porto i doprawic sola morska, pieprzem i galka muszkatolowa. Pozostala smietane ubic na sztywno i ostroznie dodac do musu.
Wlac mus do foremek lub filizanek i wstawic do lodówki na noc. Przed podaniem galaretke z pigwy pokroic w drobna kostke i ozdobic nia mus z szynki.
Mus podawac z chrupiacymi kromkami bagietki.