Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Qurrito to quesadilla z kurczakiem – tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które charakteryzuje się sporym dodatkiem sera i z pewnością nie należy do dietetycznych. Chrupka tortilla skrywa także soczystego kurczaka skąpanego w prostej i odchudzonej wersji sosu beszamelowego. Danie świetnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa czy pełnowartościowy obiad. Można je przygotować niezwykle łatwo i szybko – wystarczy 15 minut, by móc posmakować meksykańskich smaków.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1306
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4118
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1066
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 240
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1306
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4118
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1066
Składniki
Kurczaka umyj i pokrój w cienkie paseczki lub plasterki. Oprósz go ze wszystkich stron solą i pieprzem.
Rozpuść połowę łyżki masła na patelni. Gdy tłuszcz się rozpuści, podsmaż kurczaka na złoto, przez ok. 3 minuty z każdej strony. Odłóż mięso na bok.
Na tej samej patelni rozpuść pozostałe masło. Dodaj mąkę i cały czas mieszając, zrób zasmażkę.
Wlej połowę mleka i dobrze wymieszaj, rozpuszczając ewentualne grudki. Dodaj resztę mleka, a następnie usmażonego kurczaka. Wymieszaj całość, by sos dobrze pokrył mięso. Dopraw solą i pieprzem.
Na czystej i suchej patelni podgrzej placek tortilli na małym ogniu. Posyp go ¼ serów i ¼ kurczaka. Przykryj wszystko drugim plackiem i lekko dociśnij.
Smaż do zezłocenia, a następnie obróć całe qurrito na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.
Zdejmij placek i podziel go na sześć kawałków, jak pizzę.
Podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem ulubionego sosu.