Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Qurrito to quesadilla z kurczakiem – tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, które charakteryzuje się sporym dodatkiem sera i z pewnością nie należy do dietetycznych. Chrupka tortilla skrywa także soczystego kurczaka skąpanego w prostej i odchudzonej wersji sosu beszamelowego. Danie świetnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa czy pełnowartościowy obiad. Można je przygotować niezwykle łatwo i szybko – wystarczy 15 minut, by móc posmakować meksykańskich smaków.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 317
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 65
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 317
Składniki
Kurczaka umyj i pokrój w cienkie paseczki lub plasterki. Oprósz go ze wszystkich stron solą i pieprzem.
Rozpuść połowę łyżki masła na patelni. Gdy tłuszcz się rozpuści, podsmaż kurczaka na złoto, przez ok. 3 minuty z każdej strony. Odłóż mięso na bok.
Na tej samej patelni rozpuść pozostałe masło. Dodaj mąkę i cały czas mieszając, zrób zasmażkę.
Wlej połowę mleka i dobrze wymieszaj, rozpuszczając ewentualne grudki. Dodaj resztę mleka, a następnie usmażonego kurczaka. Wymieszaj całość, by sos dobrze pokrył mięso. Dopraw solą i pieprzem.
Na czystej i suchej patelni podgrzej placek tortilli na małym ogniu. Posyp go ¼ serów i ¼ kurczaka. Przykryj wszystko drugim plackiem i lekko dociśnij.
Smaż do zezłocenia, a następnie obróć całe qurrito na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.
Zdejmij placek i podziel go na sześć kawałków, jak pizzę.
Podawaj na ciepło, od razu po przyrządzeniu, z dodatkiem ulubionego sosu.