Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 524 Ocena: 2845

Dodano:

Odsłon: 4772

Na kolację przygotowałam racuszki bo miałam ochotę a że ostatnio wszystko no prawie wszystko wychodzi mi z drożdży to działałam i rodzinka zachwycona bo racuszki rosły jak szalone a mąż mówi że ma szalona żonę. No cóż lubię przebywać w kuchni i nic na to nie poradzę to silniejsze ode mnie.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki (szklanka pojemność 210 ml),
  • 45 g drożdży,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 i 1/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki cukru kryształ,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 4 jabłka 420 g (najlepiej kwaskowate),
  • olej do smażenia.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Racuchy drożdżowe z jabłkami.

Przygotowanie

  1. Do kubka pokruszyć drożdże dodać jedną łyżeczkę cukru i mąki, następnie wlać szklankę mleka z wodą ( czyli pół szklanki wody i mleka, wszystko wymieszać i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu drożdżowego.

  2. Do miski wsypać mąkę i cukier oraz szczyptę soli, wbić całe jajka i wlać ocet, dodać również obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w grubsze plasterki jabłka. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz resztę mleka, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki ( ciasto nie może być rzadkie ).

  3. Wymieszane dokładnie ciasto postawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Dobrze przygotowane ciasto powinno podwoić swoją objętość.

  4. Jak ciasto już podwoiło swoją objętość do kubka lub szklanki wlać wodę, maczać w niej łyżkę, na patelnie wlać olej i go rozgrzać na wolnym ogniu.Następnie nabierać wyrośnięte ciasto drożdżowe kłaść na rozgrzany olej i na małym ogniu smażyć placki - racuchy z obu stron na złoty kolor ( musi być mały ogień ponieważ jak będą za szybko smażyły się racuchy to z wierzchu będą się spalać a w środku będą surowe ), oleju nie dolewać w czasie smażenia ( najpierw go rozgrzać następnie kłaść ciasto ).

  5. Usmażone racuszki ułożyć na talerzu, dzięki temu że został dodany ocet racuchy nie wchłaniają dużo tłuszczu i nie są nasiąknięte olejem. A dodane kwaskowe jabłka bardzo fajnie komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym.

  6. Tak przygotowane usmażone racuszki można posypać cukrem pudrem lub podawać kto z czym lubi. U mnie podane z cukrem pudrem do tego była szklanka zimnego mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń