Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na kolację przygotowałam racuszki bo miałam ochotę a że ostatnio wszystko no prawie wszystko wychodzi mi z drożdży to działałam i rodzinka zachwycona bo racuszki rosły jak szalone a mąż mówi że ma szalona żonę. No cóż lubię przebywać w kuchni i nic na to nie poradzę to silniejsze ode mnie.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28108
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5627
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28108
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 68
Składniki
Do kubka pokruszyć drożdże dodać jedną łyżeczkę cukru i mąki, następnie wlać szklankę mleka z wodą ( czyli pół szklanki wody i mleka, wszystko wymieszać i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu drożdżowego.
Do miski wsypać mąkę i cukier oraz szczyptę soli, wbić całe jajka i wlać ocet, dodać również obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w grubsze plasterki jabłka. Następnie wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz resztę mleka, wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki ( ciasto nie może być rzadkie ).
Wymieszane dokładnie ciasto postawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Dobrze przygotowane ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Jak ciasto już podwoiło swoją objętość do kubka lub szklanki wlać wodę, maczać w niej łyżkę, na patelnie wlać olej i go rozgrzać na wolnym ogniu.Następnie nabierać wyrośnięte ciasto drożdżowe kłaść na rozgrzany olej i na małym ogniu smażyć placki - racuchy z obu stron na złoty kolor ( musi być mały ogień ponieważ jak będą za szybko smażyły się racuchy to z wierzchu będą się spalać a w środku będą surowe ), oleju nie dolewać w czasie smażenia ( najpierw go rozgrzać następnie kłaść ciasto ).
Usmażone racuszki ułożyć na talerzu, dzięki temu że został dodany ocet racuchy nie wchłaniają dużo tłuszczu i nie są nasiąknięte olejem. A dodane kwaskowe jabłka bardzo fajnie komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym.
Tak przygotowane usmażone racuszki można posypać cukrem pudrem lub podawać kto z czym lubi. U mnie podane z cukrem pudrem do tego była szklanka zimnego mleka.