Do góry

Przekąski Przepis na:

Racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku

Racuchy z jabłkami na zsiadłym mleku

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2225

Dodano:

Odsłon: 2807

Potrawa mojego dzieciństwa :) Jadłam je bardzo często albo na obiad, albo na deser, albo na kolację. Racuchy są chrupiące, rozpływają się w ustach :) Najlepsze z cukrem pudrem i domowym dżemem. Można zrobić też jogurtowo-owocowy sos.

Składniki

  • Mąka - 2 szkl.
  • Zsiadłe mleko - 2 szkl.
  • Jajka - 2 szt.
  • Sól - szczypta
  • Cukier - 1/2 łyżki
  • Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • Jabłko - 4 duże
  • Olej - do smażenia
  • Cukier puder - do posypania
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka mieszamy ze zsiadłym mlekiem, a następnie z resztą składników (za wyjątkiem jabłek). Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na złoty kolor. Posypujemy cukrem pudrem, możemy podać je z domową konfiturą lub zrobić sos jogurtowo-owocowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń