Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe ślimaczki ze słonym nadzieniem sprawdzą się doskonale jako podwieczorek podczas niezobowiązującego spotkania z przyjaciółmi. Zobacz, jak przygotować pyszne Radomiaki!
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7725
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 7725
Sałatka na różne okazje.
Odsłon: 32
Jeśli szukasz prostego, a zarazem eleganckiego pomysłu na przekąskę, te krake...
Odsłon: 171
Składniki
W pierwszej kolejności rozpuść drożdże w 100 ml ciepłej wody. Dodaj 4 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj całość. Odstaw w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotuj warzywa – umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę cebulę i pieczarki. Pokrój także szynkę. Na patelni podgrzej olej i usmaż cebulę, pod koniec smażenia dodaj szynkę. Pieczarki włóż do niewielkiego garnka, dodaj odrobinę wody i gotuj na niewielkim ogniu aż do odparowania soku. Odstaw wszystko do całkowitego przestudzenia.
Gdy drożdże zaczną rosnąć, umieść w dużej misce wszystkie składniki na ciasto i wyrób je na gładką i miękką masę, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W czasie wyrastania ciasta zetrzyj ser i połącz go z pozostałymi składnikami farszu. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Po godzinie podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj na prostokąt. Wyłóż równomiernie farsz, zachowując wolne brzegi (około 1 cm z każdego boku). Ciasto zawiń w rulon i pokrój na plastry o grubości około 2 cm. Te same czynności powtórz z drugą częścią ciasta.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 210-220 stopni Celsjusza. Gotowe radomiaki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Grę każdego rulonika możesz przed pieczeniem posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać ziarnami sezamu. Piecz przez około 15-20 minut.