Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Raki, obok dziczyzny i ryb (szczególnie szczupaka) niegdyś królowały w tradycyjnej staropolskiej kuchni. Dziś niestety trudno je dostać. Mnie ostatnio udało się kupić surowe mrożone raki, więc przygotowałam je w bardzo prosty sposób by cieszyć się ich naturalnie pysznym smakiem.
garnek do gotowania na parze
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10194
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9245
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6601
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10194
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9245
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6601
Składniki
Raki (zamrożone) przekładamy do koszyka do gotowania na parze. Do garnka wlewamy wino i bulion dodajemy czosnek, pokrojony w kawałki fenkuł oraz imbir. Solimy dodajemy pieprz kolorowy w ziarnach. Gotujemy na parze, aż raki staną się czerwone. Wywar przecedzamy i gotujemy, aż się zredukuje. Pod koniec dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Raki przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Posypujemy koperkiem. Przybieramy plastrami cytryny. Zgodnie z powiedzeniem "smaku co na raku", bo jemy tylko szyjki rakowe, czyli mięso z ogona oraz mięso ze szczypców. Pancerze warto wykorzystać do przygotowania masła rakowego, który jest idealnym dodatkiem do zup i sosów.