Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Raki, obok dziczyzny i ryb (szczególnie szczupaka) niegdyś królowały w tradycyjnej staropolskiej kuchni. Dziś niestety trudno je dostać. Mnie ostatnio udało się kupić surowe mrożone raki, więc przygotowałam je w bardzo prosty sposób by cieszyć się ich naturalnie pysznym smakiem.
garnek do gotowania na parze
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22410
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14363
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4447
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43491
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 524
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22410
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14363
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4447
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43491
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 552
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 524
Składniki
Raki (zamrożone) przekładamy do koszyka do gotowania na parze. Do garnka wlewamy wino i bulion dodajemy czosnek, pokrojony w kawałki fenkuł oraz imbir. Solimy dodajemy pieprz kolorowy w ziarnach. Gotujemy na parze, aż raki staną się czerwone. Wywar przecedzamy i gotujemy, aż się zredukuje. Pod koniec dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Raki przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Posypujemy koperkiem. Przybieramy plastrami cytryny. Zgodnie z powiedzeniem "smaku co na raku", bo jemy tylko szyjki rakowe, czyli mięso z ogona oraz mięso ze szczypców. Pancerze warto wykorzystać do przygotowania masła rakowego, który jest idealnym dodatkiem do zup i sosów.