Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Raki, obok dziczyzny i ryb (szczególnie szczupaka) niegdyś królowały w tradycyjnej staropolskiej kuchni. Dziś niestety trudno je dostać. Mnie ostatnio udało się kupić surowe mrożone raki, więc przygotowałam je w bardzo prosty sposób by cieszyć się ich naturalnie pysznym smakiem.
garnek do gotowania na parze
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 828
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 663
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5685
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 587
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4813
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1028
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 828
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 663
Przepis dnia
Włoski Narzeczony to czekoladowo-orzechowy torcik przełożony czekoladową pianką.
Odsłon: 5685
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 587
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 4813
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 1028
Składniki
Raki (zamrożone) przekładamy do koszyka do gotowania na parze. Do garnka wlewamy wino i bulion dodajemy czosnek, pokrojony w kawałki fenkuł oraz imbir. Solimy dodajemy pieprz kolorowy w ziarnach. Gotujemy na parze, aż raki staną się czerwone. Wywar przecedzamy i gotujemy, aż się zredukuje. Pod koniec dodajemy masło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Raki przekładamy na półmisek. Polewamy sosem. Posypujemy koperkiem. Przybieramy plastrami cytryny. Zgodnie z powiedzeniem "smaku co na raku", bo jemy tylko szyjki rakowe, czyli mięso z ogona oraz mięso ze szczypców. Pancerze warto wykorzystać do przygotowania masła rakowego, który jest idealnym dodatkiem do zup i sosów.