Do góry

Przekąski Przepis na:

Rapski taler - przekąski z Rabu (Chorwacja)

Rapski taler - przekąski z Rabu (Chorwacja)

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4355

Dodano:

Odsłon: 4353

W upalne południe trzeba coś zjeść, ale nie bardzo mamy ochotę na coś konkretnego, a na pewno nie wchodzi w grę duży posiłek. Przygotowałem więc talerz przekąsek, podawany w każdej restauracji i konobie jak wybrzeże długie. Tu zwany rapski taler.

Składniki

  • Pršut (suszona szynka w typie parmeńskiej)
  • Kulen (królowa chorwackich kiełbas – mocno doprawiona papryką, pikantna, suszona i podwędzana, pakowana w świńskie żołądki tak,
  • paški sir – owczy ser z wyspy Pag, najpopularniejszy w Chorwacji ser z gwarancją pochodzenia
  • domači sir mješani – ser domowej produkcji, z mieszanego mleka krowiego i owczego, półtwardy, kupiony na targu
  • Warzywa (sałatka) – pomidory, ogórek, papryka, biała cebula i oliwa.
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Takie pomidory jak ten, na zdjęciu obok, pół kilo sztuka, słodkie jak miód, mięsiste – można je jeść bez opamiętania.

  2. Do takiego lunchu obowiązkowo chleb – jest ich tu bardzo duży wybór, ale największym powodzeniem cieszy się białe pieczywo – bjeli kruh, bagietki kukurydziane – bageta s kukuruzom, ciabata; mnie bardzo smakuje slanac – paluch drożdżowy polany gęstą solanką jak lukrem (na zdjęciu).
    I oczywiście oliwa do maczania chleba – bez tego nie ma tu posiłku.

  3. I jeszcze jedno „oczywiście” – wino!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń