Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada drobiowa z grzybami z powodzeniem zastąpi sztukę mięsa do obiadu. Stanowi też smaczną zimną przekąskę do pieczywa. Efektownie się prezentuje, więc może stać się ozdobą świątecznego stołu.
Smaczne mięsko na niedzielny obiadek!Szybkie w wykonaniu,nadaję sie na urocz...
Odsłon: 17078
Zazwyczaj jeśli robimy roladę z dwóch mięs, jedno z nich jest mielone a drugi...
Odsłon: 1725
Najczęściej z kurczaka przygotowujemy piersi, ja dzisiaj zaproponuje roladki...
Odsłon: 3649
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam...
Odsłon: 772
Prosty i smaczny sposób na pyszne danie obiadowe. Malutkie klopsiki wieprzowe...
Odsłon: 151
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam...
Odsłon: 772
Prosty i smaczny sposób na pyszne danie obiadowe. Malutkie klopsiki wieprzowe...
Odsłon: 151
Składniki
Grzyby pokrój i podsmaż je na maśle klarowanym z odrobiną soli i pieprzu.
Umyj i oczyść filety z indyka. Rozbij dość cienko, nadając im prostokątny kształt (możesz spróbować połączyć je ze sobą lub wykonać dwie mniejsze rolady). Oprósz niewielką ilością soli i pieprzu. Jeśli lubisz wyraziste smaki, posmaruj mięso harissą. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera) z odrobiną soli. Pod koniec dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
Wylej masę jajeczną na dość dużą, rozgrzaną patelnię, lekko natłuszczoną masłem klarowanym. Gry omlet zetnie się od spodu (będzie z łatwością odklejał się od patelni), delikatnie rozsyp na nim grzyby, parmezan i natkę pietruszki. Dopraw pieprzem ziołowym. Używając drugiej patelni lub dużego talerza, przewróć omlet ma drugą stronę. Podsmaż chwilę (do ścięcia drugiej strony omleta) i przełóż go ostrożnie na deskę do krojenia.
Gdy omlet lekko przestygnie, dotnij go tak, by wypełnić powierzchnię fileta, zostawiając wolny margines na dłuższym boku. Owiń omleta mięsem wzdłuż długiej krawędzi. Owiń szczelnie folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).
Wstaw roladę w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij z folii i piecz jeszcze przez 10 minut. Podawaj roladę zimną lub gorącą, pokrojoną w plastry.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Wegański pasztet z kalafiora – Vege Wielkanoc
Przekąski
Koreczki śledziowe z papryką
Przekąski
Jajka nadziewane pieczarkami
Przekąski
Ćwikła z chrzanem – klasyka Wielkanocy
Wegański pasztet z kalafiora – Vege Wielkanoc
Pasztet warzywny piekłam nie raz. Ale jeszcze nigdy w wersji całkowicie vege....
Odsłon: 120
Koreczki śledziowe z papryką
Szybkie i smaczne koreczki śledziowe z papryką , idealne na różne okazje i św...
Odsłon: 506