Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada drobiowa z grzybami z powodzeniem zastąpi sztukę mięsa do obiadu. Stanowi też smaczną zimną przekąskę do pieczywa. Efektownie się prezentuje, więc może stać się ozdobą świątecznego stołu.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5678
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 68
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 101
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 586
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5678
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 68
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 101
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 586
Składniki
Grzyby pokrój i podsmaż je na maśle klarowanym z odrobiną soli i pieprzu.
Umyj i oczyść filety z indyka. Rozbij dość cienko, nadając im prostokątny kształt (możesz spróbować połączyć je ze sobą lub wykonać dwie mniejsze rolady). Oprósz niewielką ilością soli i pieprzu. Jeśli lubisz wyraziste smaki, posmaruj mięso harissą. Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę (na wysokich obrotach miksera) z odrobiną soli. Pod koniec dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.
Wylej masę jajeczną na dość dużą, rozgrzaną patelnię, lekko natłuszczoną masłem klarowanym. Gry omlet zetnie się od spodu (będzie z łatwością odklejał się od patelni), delikatnie rozsyp na nim grzyby, parmezan i natkę pietruszki. Dopraw pieprzem ziołowym. Używając drugiej patelni lub dużego talerza, przewróć omlet ma drugą stronę. Podsmaż chwilę (do ścięcia drugiej strony omleta) i przełóż go ostrożnie na deskę do krojenia.
Gdy omlet lekko przestygnie, dotnij go tak, by wypełnić powierzchnię fileta, zostawiając wolny margines na dłuższym boku. Owiń omleta mięsem wzdłuż długiej krawędzi. Owiń szczelnie folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka).
Wstaw roladę w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie wyjmij z folii i piecz jeszcze przez 10 minut. Podawaj roladę zimną lub gorącą, pokrojoną w plastry.