Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szykuje się impreza, a ty nie chcesz znów częstować gości nudnymi przekąskami? Rolada serowa z pieczarkami z pewnością zachwyci wszystkich.
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 31
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 78
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 31
Propozycja na smaczny ryż do potraw chińskich i nie tylko. Szybko i smacznie,...
Odsłon: 78
Składniki
Najpierw przygotuj serowy wierzch, czyli skorupkę do rolady. Ser w kostce zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Najlepiej sprawdza się do tego typ gouda lub cheddar, możesz też połączyć obydwa rodzaje. Do sera dodaj jajka, a także majonez. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała gęsta masa.
Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz użyć tej z piekarnika. Rozłóż masę serową w taki sposób, aby była cienka, ale nie było widocznych dziur.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu i piecz przez 20 minut.
W tym czasie przygotuj farsz do serowej rolady. Umyj paprykę pod bieżącą wodą, to samo zrób z pieczarkami i grzybami (jeśli korzystasz z suszonych, wcześniej je namocz, a podczas przygotowania odsącz z wody). Warzywa pokrój w drobną kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj pieczarki i grzyby z papryką. Mieszaj od czasu do czasu.
Następnie obierz cebulę i posiekaj drobno. Dodaj na patelnię.
Czosnek obierz ze skorupki i przeciśnij przez praskę. Wrzuć na patelnię i zamieszaj całą zawartość. Dopraw solą i pieprzem.
Kiedy spód się podpiecze, wyciągnij go delikatnie z piekarnika. Umieść na całym cieście swój delikatnie ostudzony farsz z pieczarek, cebuli i papryki.
Całość zwiń powoli od dłuższej strony, aby powstał rulon. Ponownie umieść roladę w piekarniku, zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 20-25 minut.