Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborne danie na stół świąteczny.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 73
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 120
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 74
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 46
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 73
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 120
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 74
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 167
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 46
Składniki
Wykonanie sosu czosnkowego: Jogurt wymieszać z zmiażdżonym czosnkiem, dodać zioła, przyprawić do smaku, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Schłodzić i podawać.
Wykonanie ciasta: Szpinak rozmrozić, odsączyć na sicie. Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i chwilę go podsmażyć, następnie wrzucić szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z ognia, dobrze ostudzić. Dodać rozbełtane jajka, majonez, starty ser, mąkę i wszystko bardzo starannie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x28 wyłożyć papierem do pieczenia (zagiąć wszystkie brzegi), wylać ciasto szpinakowe, starannie wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Następnie wyjąć z piekarnika i jeszcze na ciepły wyłożyć rozbite piersi z kurczaka, pieczarki a na środku ułożyć wędzony boczek. Przy pomocy papieru do pieczenia zwinąć w roladę(możemy jeszcze roladę zawinąć w drugi papier. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Roladę podawać na zimno. SMACZNEGO. .
Wykonanie nadzienia rolady: Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i udusić na oleju z posiekaną cebulą do odparowania wody. Filety posypać przyprawą do gyrosa, lekko rozbić i odstawić