Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z mięsa mielonego z jajkiem to danie idealne na wielkanocny stół – ale nie tylko! Sprawdź, jak w prosty sposób urozmaicić menu obiadowe albo zrobić efektowne kanapki.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 88
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 135
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 247
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 88
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 135
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 247
Składniki
Ugotuj 6 jajek na półtwardo. Ogrzane do temperatury pokojowej włóż do rondelka z dużą ilością gotującej się wody (ma całkowicie zakryć jajka). Po 6 minutach przełóż jajka do miski z bardzo zimną wodą, by zatrzymać proces ich gotowania się. Po chwili obierz jajka ze skorupek.
Namocz kajzerki w mleku. Pokrój cebulę w kosteczkę i zeszklij na oleju. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj drobno papryczkę chili. Zaostrzy smak rolady, więc użyj jej tyle, ile lubisz. Włóż do dużej miski mięso, podsmażoną cebulkę, czosnek, papryczkę i odciśnięte z nadmiaru mleka kajzerki. Dodaj majeranek, słodką paprykę, sól i pieprz. Wbij w całości 1 surowe jajko. Dokładnie wymieszaj ręką wszystkie składniki.
Rozłóż na blacie kuchennym kawałek folii spożywczej (około 30x45 cm). Wyłóż na nią masę mięsną i równomiernie rozsmaruj. Wzdłuż krótszego brzegu ułóż w rzędzie jajka na twardo. Jeśli nie mieszczą się na odcinku 30 cm, możesz nieco przyciąć ich czubki. Zroluj mięso wzdłuż linii jajek. Przełóż roladę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, zdejmując folię. Posmaruj wierzch rolady musztardą.
Wstaw roladę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut. Roladę z mięsa mielonego z jajkiem możesz podawać gorącą (np. z porcją ziemniaków) lub jako wędlinę do kanapek.