Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z pieczarkami i szynką to pyszny pomysł na przekąskę w sam raz do kubka gorącego czerwonego barszczyku. Propozycja nie tylko na święta a na każdą możliwą okazję. W przygotowaniu tej rolady nie ma nic skomplikowanego, robi się ją dość szybko. Użyłam tu szynki konserwowej, bo wydawała mi się odpowiednio wilgotna do tego rodzaju wypieku. Polecam nawet użyć właśnie takiej. Podawać roladę można na zimno albo po odgrzaniu oczywiście pokrojoną w plastry.
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 52
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 151
Prosta, smaczna i szybka w wykonaniu surówka z warzyw ogrodowych.
Odsłon: 52
Ogórkowa to jena z kilku moich ulubionych zup. Zawsze gotuję ja w ten sposób...
Odsłon: 151
Składniki
Zrobiłam nadzienie Pieczarki, cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle do momentu odparowania płynu z pieczarek. Ostudziłam. Ser żółty i szynkę pokroiłam w kostkę i połączyłam z usmażonymi pieczarkami. Dodałam natkę pietruszki i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Zrobiłam ciasto Oddzieliłam białka od żółtek. Żółtka utarłam z masłem, dodałam mąkę, sodę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszałam i ugniotłam. Białka ubiłam z solą na sztywną pianę i połączyłam z ciastem. Zagniotłam ciasto i rozwałkowałam na długość keksówki na ok. 2-3 mm grubości. Nałożyłam farsz na ciasto i zwinęłam w roladę. Piekłam w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 30-35 minut w 180 stopniach. Zwracałam uwagę na kolor skórki, miała być ciemno złota.