Super smakuje na zimno jak i na ciepło.
Rolada ze schabu
Składniki
- Składniki:
- Schab wieprzowy bez kości 2 kg
- Sok jabłkowy 100% 30 ml
- Śmietana 12 % 150 ml
- Sól i pieprz do smaku
- Składniki na farsz:
- Jabłka 2 szt.
- Cebula biała 1 szt.
- Kajzerka 1 szt.
- Masło 2 łyżki
- Żurawina 5 dag
- Goździki mielone 1 szczypta
- Skórka otarta z pomarańcza
Składniki
- Składniki:
- Schab wieprzowy bez kości 2 kg
- Sok jabłkowy 100% 30 ml
- Śmietana 12 % 150 ml
- Sól i pieprz do smaku
- Składniki na farsz:
- Jabłka 2 szt.
- Cebula biała 1 szt.
- Kajzerka 1 szt.
- Masło 2 łyżki
- Żurawina 5 dag
- Goździki mielone 1 szczypta
- Skórka otarta z pomarańcza

Etapy przygotowania
Wykonanie farszu: Cebulę obrać, drobno posiekać, zaś jabłka obrać i pokroić z kajzerką w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać resztę składników, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę poddusić i odłożyć na 20 minut.

Przygotowanie schabu: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż nie przecinając do końca. Płat schabu rozłożyć i natrzeć sola i pieprzem. Zwijanie rolady: Na środku ułożyć przygotowany farsz, mocno zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sokiem jabłkowym wymieszanym ze śmietaną, nakryć folią aluminiową lub przykrywka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut. Następnie mięso obrócić, polać powstałym sosem i dalej piec w temperaturze 180 stopni przez około 2 ½ godziny. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Przed zakończeniem pieczenia około 20 minut zdjąć nakrycie i zrumienić mięso. Rolada super smakuje na zimno jak i na ciepło. Podawać do obiadu z sosem grzybowym.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Świetna do grilla lub do pracy
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Warzywa
- Owoce
- Nabiał
- Ser
- Sery pleśniowe
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 116
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 53

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 96
Ostatnio komentowane przepisy

Świetna do grilla lub do pracy
- Grill
- Do pracy
- Polska
- Śródziemnomorska
- Bez glutenu
- Dla dzieci
- Warzywa
- Owoce
- Nabiał
- Ser
- Sery pleśniowe
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 116
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 53

To przepis na wyjątkowe krokiety wiosenne. Wystarczą ci ugotowane placki i fa...
Odsłon: 96



Składniki
- Składniki:
- Schab wieprzowy bez kości 2 kg
- Sok jabłkowy 100% 30 ml
- Śmietana 12 % 150 ml
- Sól i pieprz do smaku
- Składniki na farsz:
- Jabłka 2 szt.
- Cebula biała 1 szt.
- Kajzerka 1 szt.
- Masło 2 łyżki
- Żurawina 5 dag
- Goździki mielone 1 szczypta
- Skórka otarta z pomarańcza
Wykonanie farszu: Cebulę obrać, drobno posiekać, zaś jabłka obrać i pokroić z kajzerką w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać resztę składników, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę poddusić i odłożyć na 20 minut.
Przygotowanie schabu: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż nie przecinając do końca. Płat schabu rozłożyć i natrzeć sola i pieprzem. Zwijanie rolady: Na środku ułożyć przygotowany farsz, mocno zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sokiem jabłkowym wymieszanym ze śmietaną, nakryć folią aluminiową lub przykrywka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut. Następnie mięso obrócić, polać powstałym sosem i dalej piec w temperaturze 180 stopni przez około 2 ½ godziny. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Przed zakończeniem pieczenia około 20 minut zdjąć nakrycie i zrumienić mięso. Rolada super smakuje na zimno jak i na ciepło. Podawać do obiadu z sosem grzybowym.
Pyszna rolada schabowa.;)