Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada ze schabu

Rolada ze schabu

Autor:

Przepisów i artykułów: 2460 Ocena: 16642

Dodano:

Odsłon: 606

Super smakuje na zimno jak i na ciepło.

Składniki

  • Składniki:
  • Schab wieprzowy bez kości 2 kg
  • Sok jabłkowy 100% 30 ml
  • Śmietana 12 % 150 ml
  • Sól i pieprz do smaku
  • Składniki na farsz:
  • Jabłka 2 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Kajzerka 1 szt.
  • Masło 2 łyżki
  • Żurawina 5 dag
  • Goździki mielone 1 szczypta
  • Skórka otarta z pomarańcza
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Rolada ze schabu

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:
    Cebulę obrać, drobno posiekać, zaś jabłka obrać i pokroić z kajzerką w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać resztę składników, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę poddusić i odłożyć na 20 minut.

  2. Przygotowanie schabu:
    Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż nie przecinając do końca. Płat schabu rozłożyć i natrzeć sola i pieprzem.
    Zwijanie rolady:
    Na środku ułożyć przygotowany farsz, mocno zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego, polać sokiem jabłkowym wymieszanym ze śmietaną, nakryć folią aluminiową lub przykrywka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 30 minut. Następnie mięso obrócić, polać powstałym sosem i dalej piec w temperaturze 180 stopni przez około 2 ½ godziny. W trakcie pieczenia polewać powstałym sosem. Przed zakończeniem pieczenia około 20 minut zdjąć nakrycie i zrumienić mięso. Rolada super smakuje na zimno jak i na ciepło. Podawać do obiadu z sosem grzybowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń