Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kuchnia śródziemnomorska jest niewątpliwie jedną z najzdrowszych, a poza tym smakuje, co nie zawsze idzie w parze. Wzorując się na włoskich antipasti, wykreowałam roladki z marynowanymi warzywami, kozim serem i pietruszkowym pesto. Doskonała przekąska, a w większych ilościach nawet zdrowy, lekki posiłek.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 409
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 753
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 361
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 409
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 753
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 361
Składniki
Papryke przekroic na pól i polozyc skórka do góry na blasze do pieczenia. Grillowac papryke w piekarniku, az skórka bedzie ciemna i powstana pecherze, wtedy wyjac blache z piekarnika i przykryc papryke wilgotna sciereczka. Sciagnac skórke z papryki i pokroic ja na wieksze plasterki. Baklazany obrac i pokroic wzduz w cienkie plastry, cukinie umyc i równiez pokroic wzdluz. Zabki czosnku obrac i pokroic w drobna kostke, igly rozmarynu i papryczki chili drobno posiekac. Rozgrzac patelnie grillowa i smazyc baklazany i cukinie z obu stron bez tluszczu i lekko posolic.
Suszone pomidory pokroic na mniejsze kawalki. Do rondelka wlac ocet i miód i gotowac, az ilosc plynu zredukuje sie do polowy. Doprawic sola i pieprzem, nastepnie dodac polowe rozmarynu, czosnku oraz chilli. Na koniec dodac 2-3 lyzki oliwy z oliwek. Do miski wlozyc smazone warzywa i papryke i wymieszac z octowa marynata. Marynowac przez ok. 10 minut, a nastepnie dobrze odcedzic.
Na papierze pergaminowym ulozyc 3-4 plastry baklazana, na wierzch ulozyc plasterki cukinii, papryki i posiekane pomidory. Ulozyc w poprzek rolke koziego sera. Formowac wszystko w zwarta, mocna rolke unoszac koniec pergaminu. W ten sposób przygotowac wszystkie rolki i odstawic je do lodówki.
W miedzyczasie posiekac natke pietruszki, cebule pokroic w drobna kostke, umiescic w wysokim pojemniku z czosnkiem i chilli. Dodac migdaly i spora porcje oliwy z oliwek i za pomoca recznego blendera zrobic pesto. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Kto chce, moze dodac cukinie pokrojona w bardzo drobna kostke.
Wyjac rolki z lodówki, odwinac z papieru i pokroic na równe czesci.
Podawac polane pietruszkowym pesto i ozdobione liscmi bazyli lub innymi ziolami.