Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z cukinii to świetna propozycja na letni obiad lub kolację. Proste składniki pozwolą ci wyczarować bardzo szlachetne danie, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22693
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 576
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 124
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 130
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22693
Składniki
Umyj cukinię i pokrój wzdłuż na plasterki. Możesz użyć obieraczki do warzyw, aby uzyskać równe kawałki. Posól cukinię i odłóż na około 10 minut, aby puściła sok.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia. Obierz cebulę, czosnek. Dobrze wypłucz kurki i odstaw do wyschnięcia. Umytą łodygę selera pokrój w plasterki. Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż cebulę, po chwili wrzuć czosnek. Następnie wrzuć mięso i podsmażaj na średnim ogniu, aż stanie się jasne. Następnie dorzuć pokrojone kurki i seler naciowy. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i oregano, podlej 50 ml wody i duś na średnim ogniu około 20 minut.
Przygotuj sos. W garnku rozpuść masło, a gdy będzie gorące, wrzuć obraną i posiekaną cebulkę. Podsmaż chwilę, aż będzie złocista. Następnie dodaj śmietanę i wsyp starty parmezan. Gdy ser się rozpuści, zdejmij garnek z ognia. Jeśli lubisz pikantniejszy smak sosów, dodaj do niego szczyptę tartej gałki muszkatołowej lub mielonych nasion kolendry.
Rozłóż plasterki cukinii, na każdym rozkładaj porcję farszu, zwijaj roladki i ustawiaj je pionowo w naczyniu żaroodpornym lub multicookerze. Na dno naczynia lub urządzenia możesz wylać 2-3 łyżki sosu. Gdy ułożysz wszystkie roladki, zalej je pozostałym sosem. Przykryj pokrywę brytfanki i wstaw ją do pieca nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez około 20-25 minut. Upieczone roladki z cukinii wyjmij z piekarnika i od razu podawaj.