Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z szynki na Wielkanoc to klasyczna przystawka wielkanocna, która od lat gości na polskich stołach. W każdym domu przygotowuje się ją nieco inaczej, w zależności od upodobań kulinarnych. Szyneczki zawijane są szybkie do zrobienia, efektowna i bardzo smaczne. Do tego można je przygotować z wyprzedzeniem. Przygotuj je z szynki konserwowej, która doskonale smakuje do kremowego farszu. Wypróbuj naszą wyrazistą wersję!
Proponujemy przygotować roladki wielkanocne z szynki konserwowej, które są nadziewane mocno chrzanową pastę jajeczną. Przygotujesz ją z ugotowanych jajek, tartego żółtego sera, pokrojonych w kostkę ogórków i posiekanej cebuli. Roladki z szynki nie wymagają dużej ilości dodatków. Wystarczy chrzan, musztarda, sól i pieprz. To idealne zestawienie smaków, które doskonale pasują do przepisów na Wielkanoc na śniadanie, a także jako przekąska na zimno podczas kolacji. Dodatek chrzanu i musztardy jest kluczowy w tym przepisie, więc nie pomijaj tych składników. Dodają one wyrazistego smaku, przełamując kwaskowate ogórki kiszone i delikatną szynkę. Do jajek możesz też dobrać inne składniki, w zależności od swoich upodobań.
Szyneczki zawijane pięknie się prezentują tuż obok klasyków – faszerowanych jajek, sałatki jarzynowej czy domowego pieczywa. Podaj je na eleganckim półmisku albo rozłóż jedna obok drugiej na okrągłym talerzu. Możesz udekorować je rzeżuchą lub gałązkami świeżej natki pietruszki.
Roladki z szynki z chrzanem nie wymagają wielu składników, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Dzięki temu to doskonały pomysł na przekąskę na zimno zarówno na Wielkanoc, jak i inne spotkania w gronie bliskich przy stole. Szynkę faszerowaną możesz przygotować dzień wcześniej, co jest dużym udogodnieniem dla zabieganych osób.
Do przygotowania tego przepisu wybierz dobrej jakości szynkę wieprzową w dużych, cienkich plastrach, które łatwo się zwijają. Nie mogą być zbyt grube, bo wtedy się nie zawiną w roladkę. Z kolei zbyt cienko pokrojone mogą pękać podczas formowania. Szukaj też szynki do roladek na zimno bez chrząstek i grubych brzegów.
Aby farsz dobrze się trzymał i nie wypływał z roladek, ważne jest, aby nie był zbyt rzadki. Zadbaj o to, aby ogórki były dokładnie odsączone z zalewy. Najlepiej po pokrojeniu odcisnąć je lekko w dłoni lub na papierowym ręczniku. To samo dotyczy jajek. Im drobniej posiekane, tym lepiej się połączą z resztą składników.
Nakładaj nadzienie do roladek z szynki wieprzowej mniej więcej na ⅓ długości plastra i zwijaj ciasno, ale delikatnie. Dzięki temu nie porwiesz mięsa. Dodatkowo możesz je delikatnie przebić wykałaczką, co ułatwi podawanie.
Nadzienie do roladek z szynki konserwowej nie musi być ostre. Ich smak możesz łatwo kontrolować i dopasować od własnych upodobań. W podstawowej wersji farszu znajduje się chrzan i musztarda chrzanowa, które dodają pikanterii. Nie są to jednak dominujące składniki. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zmodyfikować delikatnie proporcje albo wybrać delikatniejsze w smaku odpowiedniki.
Zamiast musztardy chrzanowej możesz użyć do szynki faszerowanej musztardy francuskiej lub miodowej. Te wersje są dużo łagodniejsze. Zamiast tradycyjnego chrzanu, wybierz śmietankowy. Ma on delikatny smak, ale wyczuwalny w roladkach na zimno. Jeśli przygotowujesz roladki dla dzieci lub osób, które nie przepadają za ostrymi smakami, wystarczy zredukować ilość chrzanu i musztardy o połowę. Farsz nadal będzie smaczny. Jeśli chodzi o cebulę, która również dodaje ostrości, możesz ją wcześniej przelać ciepłą wodą.
Z kolei dla fanów wyrazistych smaków warto dodać do roladek z szynki na imprezę odrobinę pieprzu cayenne, ostrej papryki albo zamienić część ogórków kiszonych na pikle lub ogórki konserwowe z papryką chili.
Zanim zaczniesz nakładać farsz na szynkę, spróbuj go łyżeczką – to najlepszy moment, by zdecydować, czy potrzebujesz więcej ostrości, czy może warto dodać łyżeczkę majonezu dla łagodniejszego smaku.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 109
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
Jajka ugotuj na twardo (przez około 10 minut we wrzącej wodzie). Ugotowane jajka przelej zimną wodą, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kosteczkę.
Ser żółty zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
Ogórki odsącz z zalewy, następnie pokrój je w równą kostkę.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę.
Do jajek dodaj starty ser, ogórki, cebulę, majonez, chrzan, musztardę i przyprawy. Składniki wymieszaj.
Gotowy farsz nakładaj łyżeczką na plastry szynki. Formuj ruloniki. Wielkanocne roladki z szynki ułóż na półmisku lub talerzu. Podawaj w towarzystwie świeżych warzyw, ulubionej sałatki lub surówki.