Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznajcie prosty i szybki sposób na zrobienie pysznego pasztetu z warzyw, które zostały Wam po gotowaniu zupy. Czasem zastanawiamy się, co z nimi zrobić i gdy brakuje nam chęci lub pomysłu, po prostu je wyrzucamy. A szkoda! Bo wspaniale nadają się do recyklingowego pasztetu, który możecie zaserwować na przykład podczas Świąt. Pamiętajcie o tym, że warzywa zostawiły całą swoją moc w zupie, dlatego pasztet będzie potrzebował solidnej porcji przypraw.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5385
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 906
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11827
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1350
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5385
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 906
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11827
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5084
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1350
Składniki
Ostudzone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski.
Soczewicę i ryż ugotuj w osobnych garnkach. Dodaj do warzyw wraz z olejem. Zblenduj ręcznym blenderem na gładką masę. Jeśli posiadasz malakser, na pewno pójdzie Ci szybciej.
Dodaj płatki owsiane i migdały. Utwardzą i zbiją masę, dzięki czemu pasztet będzie się lepiej kroił. Dodaj grzyby, natkę pietruszki, sos sojowy i przyprawy. Ponownie zmiksuj.
Formę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej pasztetową masę i piecz w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw uchylone drzwiczki piekarnika, aby pasztet powoli obniżał swoją temperaturę. Po wyjęciu, pasztet musi całkowicie wystygnąć, abyś mógł zacząć go kroić. Smacznego!