Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rożki z pieczarkowym nadzieniem z ciasta półfrancuskiego, smakują na ciepło jako dodatek np. do barszczu ale są także idealne jako zimna zakąska.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19394
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13112
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1759
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232230
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19394
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13112
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1759
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232230
Składniki
Drożdże wymieszać z letnim mlekiem, łyżeczką cukru i mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, żółtka, śmietanę i drożdże. Zagnieść ciasto wolniejsze niż na pierogi. Posypać mąką, przykryć szmatką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na prostokąt 20 x 30 cm., obłożyć cienkimi plastrami schłodzonego masła, zwinąć w rulon i rozwałkować. Czynność zwijania i wałkowania powtarzać czterokrotnie. Wstawić ciasto do lodówki.
Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki ,podzielić na dwie części, cieniutko rozwałkować i kroić radełkiem kwadraty.
Pieczarki umyć, oczyścić i zemleć, polać sokiem z cytryny. Następnie przełożyć do rondla z nagrzanym masłem i olejem, smażyć tak długo aż odparuje z nich sok. Wtedy dodać drobno posiekane cebule i smażyć jeszcze przez kilka minut. Doprawić solą, pieprzem i spróbować czy cebula nie jest surowa. Zdjąć z ognia i wymieszać z drobno posiekanymi jajkami. Można przyprawić jeszcze ząbkiem czosnku.
Tak przygotowanym farszem, nadziewamy każdy kwadrat i zlepiamy w trójkąty. Każdy smarujemy rozbitym białkiem. Piec w temp.200 * aż się zrumienią. Życzę smacznego