Do góry

Przekąski Przepis na:

Rwany chlebek czonskowo-ziołowy

Rwany chlebek czonskowo-ziołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 1504

Dodano:

Odsłon: 1540

Przepis na na pyszny i atrakcyjnie wyglądający chlebek do dzielenia. Idealny dodatek do grilla i sałatek. Hit każdej imprezy.

Składniki

  • CIASTO:
  • 500 G MĄKI TORTOWEJ
  • 50 ML OLIWY Z OLIWEK EXTRA VIRGIN
  • 1 JAJKO
  • 125 G NATURALNEGO JOGURTU
  • 125 ML MLEKA + ŁYŻKA DO POSMAROWANIA CIASTA
  • 10 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY
  • :1 ŁYŻECZKA SOLI
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU
  • MASLO:
  • 150 – 200 G MASŁA
  • 5 – 6 ZĄBKÓW CZOSNKU
  • ŚWIEŻE LUB SUSZONE ZIOŁA U MNIE SZCZYPIOREK I PIETRUSZKA ZIELONA.
  • 120 G STARTEGO ZOLTEGO SERA
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Rwany chlebek czonskowo-ziołowy

Przygotowanie

  1. W GARNUSZKU PODGRZAĆ MLEKO DO TEMP CIALA. DO MLEKA DODAĆ CUKIER I ROZPUŚCIĆ W NIM DROŻDŻE.
    DO MISKI PRZESIAĆ MĄKĘ OPRÓCZ SOLI.
    ZACZĄĆ WYRABIAĆ CIASTO DO POLACZENIA SIE SKLADNIKOW. POD KONIEC DODAĆ SÓL I DALEJ WYRABIAĆ CIASTO PRZEZ NASTĘPNE 7 – 10 MINUT. WYROBIONE CIASTO ZOSTAWIĆ W MISCE, PRZYKRYĆ FOLIA SPOŻYWCZĄ I ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA, NA OKOLO 40 – 60 MINUT.

  2. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTOWAĆ MASŁO ZIOŁOWE. ZIOLA POSIEKAC, CZOSNEK ZETRZEĆ, WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEŁOŻYĆ DO MISECZKI I DOKŁADNIE WYMIESZAĆ. MASŁO MUSI BYĆ MIĘKKIE. WYROŚNIĘTE CIASTO PRZEŁOŻYĆ NA STOLNICE. PODZIELIĆ NA MNIEJSZE KAWAŁKI. KAŻDY KAWAŁEK ROZWAŁKOWAĆ NA GRUBOŚĆ 4 MM I WYCIĄĆ Z CIASTA KÓŁKA O ŚREDNICY 7 CM. KAZDY KRAZEK POSMAROWAC MASLEM ZIOLOWYM.

  3. GOTOWE KRĄŻKI ZŁOŻYĆ „PRAWIE” NA PÓŁ, ZOSTAWIAJĄC OD GÓRY MALA PRZERWE. „ROGI” U PODSTAWY PÓŁKOLA ŚCISNĄĆ ZE SOBĄ, TAK JAK NA USZKA. (PATRZ INSTRUKCJA NA FILMIE) UTWORZONE W TEN SPOSÓB PŁATKI UKŁADAĆ JEDEN OBOK DRUGIEGO W TORTOWNICY O ŚREDNICY 26 CM. CHLEB PIEC W 180 ST. C. PRZEZ OKOŁO 40 MINUT. PODAWAĆ NA CIEPŁO LUB ZIMNO. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń