Przekąski Przepis na:
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Suszone grzyby myjemy, namaczamy, gotujemy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki również myjemy i gotujemy z dodatkiem soli. Na bazie wywaru grzybowego gotujemy sos, dodając podsmażoną cebulę i słodką śmietankę.
Ryż zalewamy mlekiem i wodą, dodajemy masło, trochę soli i gotujemy na najmniejszym ogniu ok. 45 min. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do wystudzenia. Do przestudzonej masy dodajemy jajka, grzyby i pieczarki.
Przekładamy masę do wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem podłużnej blachy i pieczemy ok.45 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Podajemy na gorąco polane grzybowym sosem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

tedg58 03 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Przepis wygląda i zapowiada się smakowicie! Zrobię to,ale ja przed gotowaniem,ryż podsmażam na oleju na złocisty kolor,wtedy ryż nabiera zapachu i smaku ryżu "dmuchanego"-wiecie o czym mówię?!0 Kto głosował? | Odpowiedz

fleurcia 03 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Albo kawałki mięska, np karkówki:-)0 Kto głosował? | Odpowiedz

irma82 03 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
ja bym dodała trochę kiełbaski albo boczku i cebulkę:)taka wersja na bogato:)już w ulubionych:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

fleurcia 02 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Ja podobny placek jadłam kiedyś u cioci, ale był na słodko, z owocami. Myślę, że można dodawać do niego same grzyby albo same pieczarki oraz różne inne przyprawy. Myślałam też kiedyś żeby spróbować z kawałkami ryby. Może ktoś z Was wymyśli swój własny dodatek.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kurka_domowa 30 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Już w ulubionych, bardzo ciekawy przepis, na pewno wykorzystam :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

renka 30 grudnia 2011Zgłoś do usunięcia
Bardzo ciekawe,a z czym jeszcze można go jeść? można przysmażyć na maśle?0 Kto głosował? | Odpowiedz