Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bez bicia przyznaję, że sajgonki to moja kulinarna miłość! Uwielbiam je za smak, chrupkość i łatwość przygotowania. Za własne sajgonki zabierałam się od dawna, wreszcie się zmotywowałam, no i są! Pyszne i błyskawicznie znikające z talerza!
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 96
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 96
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy i kroimy w paseczki. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem na 15 minut, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę pekińską szatkujemy, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kosteczkę.
Do miski dodajemy poszatkowane warzywa, makaron, grzyby, mięso mielone, pieprz i dwie-trzy łyżki sosu sojowego. Całość mieszamy, następnie dodajemy jajko i ponownie dokładnie mieszamy. Papier ryżowy (arkusze) moczymy w ciepłej wodzie, gdy całkowicie zmięknie przekładamy arkusz na deskę, układamy na papierze łyżkę farszu i zwijamy sajgonkę, jak krokieta. Sajgonki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do lekkiego zrumienienia. Podajemy na ciepło z sosem słodko-kwaśnym lub ostrym. Smacznego!