Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś sałatka jogurtowa z buraczków, o której prawie zapomniałam. Ale na szczęście przeglądałam niedawno blog Emilii Temizkan w poszukiwaniu czegoś zupełnie innego i ponownie trafiłam na ten przepis. Naprawdę na szczęście! Blog Turcja od kuchni obserwuję od wielu lat i od czasu do czasu przyrządzam coś według przepisów Emilki. Jedną z przekąsek, którą kiedyś przygotowałam na wieczór turecki, była sałatka jogurtowa z buraczków. Wchodziła w skład kilku meze obecnych na stole imprezowym i bardzo wszystkim smakowała. Robię ją więc ponownie i przepisem dzielę się z moimi Czytelnikami. Przekąska jest pyszna, prosta, urodziwa i idealnie nadaje się na upały. Zapewne najbardziej przypadnie do gustu małym księżniczkom, a to za sprawą optymistycznego, różowego koloru. Dużym księżniczkom też się spodoba.
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 44
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2911
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 44
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 55
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2911
Składniki
W przekąsce przeznaczonej dla dzieci i tzw. „wrażliwych żołądków” można pominąć czosnek, jeśli to konieczne.
Jogurt krowi lub kozi można z powodzeniem zastąpić roślinną wersją, na przykład domowym jogurtem z mleka sojowego.
Zgodnie z zapowiedzią przygotowanie meze jest niezwykle proste. W tym celu jogurt wymieszaj z roztartym czosnkiem, pieprzem, solą i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
Ugotowane lub upieczone buraczki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj buraki do miseczki z jogurtem, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.
Gotową sałatkę podaj na stół jako jedną z wielu przystawek albo jako meze do szklaneczki raki.
Małe danie idealne na upały. Smacznego!