Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś sałatka jogurtowa z buraczków, o której prawie zapomniałam. Ale na szczęście przeglądałam niedawno blog Emilii Temizkan w poszukiwaniu czegoś zupełnie innego i ponownie trafiłam na ten przepis. Naprawdę na szczęście! Blog Turcja od kuchni obserwuję od wielu lat i od czasu do czasu przyrządzam coś według przepisów Emilki. Jedną z przekąsek, którą kiedyś przygotowałam na wieczór turecki, była sałatka jogurtowa z buraczków. Wchodziła w skład kilku meze obecnych na stole imprezowym i bardzo wszystkim smakowała. Robię ją więc ponownie i przepisem dzielę się z moimi Czytelnikami. Przekąska jest pyszna, prosta, urodziwa i idealnie nadaje się na upały. Zapewne najbardziej przypadnie do gustu małym księżniczkom, a to za sprawą optymistycznego, różowego koloru. Dużym księżniczkom też się spodoba.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11108
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6364
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5415
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13343
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5102
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11108
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6364
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5415
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13343
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5102
Składniki
W przekąsce przeznaczonej dla dzieci i tzw. „wrażliwych żołądków” można pominąć czosnek, jeśli to konieczne.
Jogurt krowi lub kozi można z powodzeniem zastąpić roślinną wersją, na przykład domowym jogurtem z mleka sojowego.
Zgodnie z zapowiedzią przygotowanie meze jest niezwykle proste. W tym celu jogurt wymieszaj z roztartym czosnkiem, pieprzem, solą i ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
Ugotowane lub upieczone buraczki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Dodaj buraki do miseczki z jogurtem, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.
Gotową sałatkę podaj na stół jako jedną z wielu przystawek albo jako meze do szklaneczki raki.
Małe danie idealne na upały. Smacznego!