Do góry

Przekąski Przepis na:

Salceson biały.

Salceson biały.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24929

Dodano:

Odsłon: 583

Salceson zrobiony jest z golonek wieprzowych, policzków wieprzowych, skór z golonek i mięsa z kości od schabu.

Składniki

  • golonki wieprzowe 2 szt.
  • policzki wieprzowe 1 kg
  • mięso z obranych kości od schabu 20 dag
  • osłonki poliamidowe termokurczliwe
  • Przyprawy:
  • Pieprz 3 g/kg
  • Czosnek 5 g/kg
  • Kminek 4 g/kg (2 gramy mielony pozostały cały)
  • liście laurowe 6 szt.
  • ziele angielskie 8-10 szt.
  • majeranek 2 łyżki
  • sól do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Salceson biały.

Przygotowanie

  1. Gotowanie:

    Mięsa zalewamy wodą do ich zakrycia, dodajemy sól, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy 60 minut, do miękkości mięs, nie rozgotowując. Ugotowane mięsa studzimy.

  2. Rozdrabnianie:

    Mięsa oddzielamy od kości. Mięso obrane z kości z golonki i policzków wieprzowych kroimy w większą kostkę (2x2 lub 3x3 cm). Skórę kroimy w paski 5x2 cm.

    Przygotowanie salcesonu:

    Do rozdrobionego mięsa dodajemy 10 % wywaru od wagi farszu. Dodajemy przyprawy, mieszamy. W razie potrzeby możemy dosolić. Gotowym farszem napełniamy wcześniej przygotowane osłonki, dokładnie zawiązujemy końcówki.

  3. Parzenie:

    Salceson parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza do osiągnięcia temperatury w wewnątrz 68 stopni Celsjusza.

  4. Studzenie:

    Salceson studzimy 30 minut w zimnej wodzie. Po ostudzeniu musimy docisnąć w dwóch równych deseczkach. Musimy ściśle obwiązać je sznurkiem i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

  5. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń