Do góry

Przekąski Przepis na:

Sało Sous Vide

Sało Sous Vide

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 267

Dodano:

Odsłon: 3099

Sało, ulubiony przysmak dzieci :-) Pyszny, zdrowy i sycący.

Składniki

  • słonina wieprzowa lub z dzika
  • sól kamienna lub morska
  • przyprawy do sała
  • czosnek
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Słoninę tniemy na wąskie kawałki 5-6cm szerokości. Jeśli jest to słonina wieprzowa to skórujemy ją. Nakłuwamy w kilku miejscach i wciskamy po kilka ząbków czosnku. Nacieramy również roztartym czosnkiem. Do naczynia wsypujemy sól i kładziemy słoninę. Zasypujemy solą i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. Następnie wyjmujemy słoninę i po oczyszczeniu z soli obtaczamy na grubo w ziołach.

    Ja używam własnej mieszanki do sała:

    - pieprz czarny

    - kolendra

    - tymianek

    - papryka słodka

    - papryka ostra

    - cynamon


    Jeśli jest to słonina z dzika to dodaję tez trochę jałowca.

  2. Tak przygotowaną słoninę wkładamy do woreczka do pakowania próżniowego i po odessaniu powietrza zamykamy go szczelnie.

    Przygotowane sało w woreczkach wkładamy do naczynia – w moim przypadku termosu. Wlewamy wodę tak, aby cyrkulator był odpowiednio zanurzony. Ma on swoje min i max zanurzenia. Zamykamy pokrywę termosu wkładamy cyrkulator, ustawiamy temp na 55 stopni i czas na 1,5h. Uruchamiamy cyrkulator i możemy zapomnieć na ten czas o wyrobie. Niektóre cyrkulatory mają timer, także sam może się wyłączyć. Po tym czasie wyjmujemy wyrób z parzenia i chłodzimy.

    Sało tak wykonane jest mięciutkie i pyszne.

    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń