Do góry

Przekąski Przepis na:

Salsa z natki pietruszki

Salsa z natki pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 7425

Dodano:

Odsłon: 947

Salsa z natki pietruszki to coś pomiędzy salsą, pastą warzywną i pesto. Z wyglądu i ze względu na surowe składniki kojarzy się z salsą cruda, ale ma też coś wspólnego z pesto czy pastą do chleba, choć nie ma tak kremowej konsystencji, ale właśnie to moim zdaniem nadaje jej bardziej wyrazistego smaku. Wykonana w ciągu kilku minut, ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.

Składniki

  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1 szalotka
  • 1 papryczka chili
  • 1,5 łyżki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • 1 łyżka świeżo startego chrzanu
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1/2 cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Salsa z natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Natke pietruszki, szalotke, pomidory, chili i migdaly drobno posiekac. Wszystkie przygotowane skladniki wymieszac i posypac startym chrzanem i parmezanem, dodac oliwe z oliwek i doprawić sokiem z cytryny i sola.

  2. Salsa smakuje ze swiezymi pomidorami, pieczonymi warzywami lub z chlebem, Dobrze komponuje sie równiez z ryba lub miesem albo sluzy jako dip do tortilli i tacos.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 18 lutego Smaki na bogato! ja bym dodała do sałaty z fetą albo tunczykiem. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 lutego Jako "ryboholik" dodałbym do ryby, a chyba ze wszystkim dobrze smakuje. Pycha :) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 18 lutego Pyszna i zdrowa salsa z dużą dawką witaminy C <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń