Do góry

Przekąski Przepis na:

Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu

Salt  vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1695

Dodano:

Odsłon: 273

Chipsy o lekko kwaśnym i słonym smaku to moja propozycja, gdy przychodzi ochota na coś do pochrupania.

Składniki

  • ziemniaki olej rzepakowy do smażenia sól morska pieprz czarny lub kolorowy
  • szklanka octu 10% na pół szklanki zimnej wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni.

    Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Następnie ziemniaki zalewamy wodą z octem i moczymy 10-15 minut, czym dłużej będziemy moczyć tym smak octu będzie intensywniejszy.
    Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy.

    Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń