Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chipsy o lekko kwaśnym i słonym smaku to moja propozycja, gdy przychodzi ochota na coś do pochrupania.
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 181
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20108
Dziś, jako że sezon był urodzajny to jest bajecznie pyszna zupka ANASAZI KOKO...
Odsłon: 181
Banalna w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i serkiem wiejskim. Świetnie spr...
Odsłon: 20108
Składniki
Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni. Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Następnie ziemniaki zalewamy wodą z octem i moczymy 10-15 minut, czym dłużej będziemy moczyć tym smak octu będzie intensywniejszy. Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy. Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.