Do góry

Przekąski Przepis na:

Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu

Salt  vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1564

Dodano:

Odsłon: 260

Chipsy o lekko kwaśnym i słonym smaku to moja propozycja, gdy przychodzi ochota na coś do pochrupania.

Składniki

  • ziemniaki olej rzepakowy do smażenia sól morska pieprz czarny lub kolorowy
  • szklanka octu 10% na pół szklanki zimnej wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni.

    Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Następnie ziemniaki zalewamy wodą z octem i moczymy 10-15 minut, czym dłużej będziemy moczyć tym smak octu będzie intensywniejszy.
    Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy.

    Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń