Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab dojrzewający

Schab dojrzewający

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19766

Dodano:

Odsłon: 19458

Od dawna kusiło mnie, aby zgłębić robienie domowych wędlin. To co leży w sklepach często ciężko nazwać wędliną, a już ze zdrowiem ma bardzo mało wspólnego. Dlatego dzisiaj moja pierwsza propozycja – schab dojrzewający. Jeżeli lubicie np. polędwicę łososiową, to taki schabik powinien Wam również przypaść do gustu.

Składniki

  • 1,5 kg schabu
  • 1 główka czosnku
  • 3/4 kubka soli
  • 3/4 kubka cukru
  • mieszanka ulubionych ziół ( u mnie tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, rozmaryn)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab myjemy i oczyszczamy go ze wszystkich błonek. Pierwszy etap to obtoczenie schabu w cukrze. Przekładam go do naczynia o nieco wyższych ściankach, ponieważ mięso puści sok. Posypuję resztą cukru. Wstawiam do lodówki do 24 godziny.

  2. Po tym czasie schab dokładnie opłukuję z cukru pod bieżącą wodą. Przekładam go na talerz i osuszam papierowym ręcznikiem. Następnie dokładnie nacieram mięso solą. Ponownie przekładam go do naczynia ( dokładnie umytego z cukru), posypuję resztą soli i wkładam do lodówki na kolejne 24 godziny.

  3. Po tym czasie ponownie myję go pod bieżącą wodą. Nacieram go mieszanką przypraw z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso wkładam do pończochy (czystej, nieużywanej) zawiązuję i wieszam w ciepłym, suchym, raczej ciemnym miejscu na 5 dni.

  4. Po 5 dniach schab wyjmujemy z pończochy i możemy jeść :) Jest Bardzo aromatyczny i bardzo smaczny.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 17 grudnia 2014 Tez robie podobnie i zachecam do zrobienia jest bardzo smaczny i nie trzeba roznych niezdrowych peklosoli i t.p.
Pani Anu, pozdrawiam cieplutko!!

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń